Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Morgan Stanley: H μετάλλαξη Δέλτα σπάει την Ε.Ε. στα δύο – Πόσο θα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό

Η οικονομίας της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχυ των προσδοκιών, αλλά έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα. Ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.

Ο φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως προειδοποιεί σε μελέτη της Morgan Stanley. Θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση; Και τι θα γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη στους κόλπους της Ε.Ε.; Τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Ανά την Ευρώπη, παρατηρεί στην έκθεσή της η Morgan Stanley, ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευόμενων έχει υποχωρήσει, ενώ ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει ανέβει, υπερβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την άρση των περιορισμών. Ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα καραδοκεί. Οι αναλυτές της Morgan θυμίζουν ότι και το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ανάλογη αισιοδοξία, την οποία ήρθαν να διαψεύσουν τα νέα κύματα της πανδημίας και ειδικά του στελέχους του Δέλτα που έγινε κυρίαρχο στη Βρετανία από τα τέλη του 2020 για να εξαπλωθεί στη συνέχεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την άρση όλων των περιορισμών στις 19 Ιουλίου. Αλλά οι αριθμοί κάνουν πολλούς να ανησυχούν. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 40% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Μάλιστα εάν συνεχιστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στον Ιούλιο μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που επέβαλαν το lockdown τον Νοέμβριο του 2020.

Το ρήγμα Βορρά – Νότου 

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Βρετανία και ευρύτερα η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί. Γερμανία, Γαλλία και χώρες του Βορρά θα ήθελαν να κλείσουν τις πόρτες στους Βρετανούς, ενώ «μαλώνουν» χώρες, όπως η Ελλάδα για την πιο χαλαρή πολιτική εισόδου ταξιδιωτών και ειδικότερα για το γεγονός ότι επέτρεπαν σε εμβολιασμένους και με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό EMA (ρωσικά, κινεζικά) να έρχονται χωρίς καραντίνα (αυτό άλλαξε πρόσφατα για τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας).

«Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει στο φως τα αντικρουόμενα συμφέροντα: Καθώς θα εξαπλώνεται βλέπουμε τους περιορισμούς να μην άρονται πλήρως τελικά ή και να επιστρέφουν προκειμένου να μπει ένα φρένο, με ισχυρό αντίκτυπο ειδικά στον τουρισμό. Αυτή η πρόκληση πιθανότατα θα διαιρέσει την Ευρώπη σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: οι χώρες του Βορρά θα επιμείνουν σε μία πιο προσεχτική προσέγγιση με περισσότερους περιορισμόυς και για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ εκείνες του Νότου, στις οποίες ο τουρισμός έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ και την απασχόληση, θα θελήσουν να αποφύγουν το να χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι» γράφει η Morgan Stanley. Σημειώνει δε ότι έχουμε ήδη δει τα πρώτα δείγματα του διχασμού στην διαφορετική αντιμετώπιση των Βρετανών τουριστών.

Παρόλα αυτά, σημειώνει, η χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, που είναι σε ισχύ από την 1η Ιουλίου σε όλη την Ε.Ε., «θα μπορούσε να προσφέρει μία συμφωνημένη βάση που θα επιτρέψει την κίνηση βασικών τουριστικών ροών, εμβολιασμένων κατοίκων της Ε.Ε. και ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον ιό». Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι εάν το κάθε στρατόπεδο θα ακολουθήσει τον δρόμο του ή εάν η πίεση των μεγάλων της Ε.Ε. θα υπερισχύσει, αναγκάζοντας Ελλάδα, Πορτογαλία και άλλες τουριστικές χώρες σε πιο «σφιχτή» πολιτική, που θα ρίξει τον πήχυ για τις τουριστικές εισπράξεις.

Το κρίσιμο δίμηνο και τα 3 σενάρια

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι δύο πιο σημαντικοί μήνες για τον τουρισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι περισσότερες από το 40% των διανυκτερεύσεων στην Ευρωζώνη καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Για τη χώρα μας ειδικά επισημαίνεται πως «έχει μεγάλη εξάρτηση από τους ξένους τουρίστες», γεγονός που εξηγεί γιατί πίεσε για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που διευκολύνει την είσοδο εμβολιασμένων τουριστών ή τουριστών που έχουν πρόσφατο τεστ.

morgan-stanley-h-metallaxi-delta-spaei-tin-e-e-sta-dyo-amp-8211-poso-tha-plixei-ton-elliniko-toyrismo0

Η Morgan Stanley έχει δύο σενάρια για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Το πρώτο κάνει λόγο για δυναμική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο (2,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο). Δεν στηρίζεται σε υπόθεση για ένα καλοκαίρι της «απόλυτης κανονικότητας», αλλά για ένα σχετικό ήρεμο καλοκαίρι, που δεν θα επηρεαστεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα αφήσει τον τουρισμό να «τρέξει». Σε αυτό το σενάριο ο τουρισμός για τον Νότο (ροές – εισπράξεις) θα είναι στο 50% του 2019 ή σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την Δέλτα να προκαλεί καθυστερήσεις στην τουριστική δραστηριότητα και την οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα, αλλά να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Σε αυτό το σενάριο η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ισπανίας θα είναι -1% και στης Ιταλίας -0,5%. Η εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι καλύτερη από πέρυσι, χωρίς όμως να έχουμε θεαματική βελτίωση.

Και φτάνουμε στο σενάριο τρόμου: Στηρίζεται σε υπόθεση για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτας, επιστροφής αυστηρών περιοριστικών μέτρων και μείωση των ξένων διανυκτερεύσεων κατά 70% και των διανυκτερεύσεων εσωτερικού τουρισμού κατά 50%. Μία τέτοια εξέλιξη που θα «έτρωγε» 2,3% από το ελληνικό ΑΕΠ και 2,5% από το ισπανικό.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr