Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Μυκόπλασμα πνευμονίας: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε Κίνα και Ευρώπη – Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η έξαρση πνευμονίας στον παιδικό πληθυσμό της Κίνας και η αύξηση κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), που είναι γνωστό στους επιστήμονες καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επιδημίες από μυκόπλασμα πνευμονίας εμφανίζονται κάθε ένα έως τρία χρόνια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως αυτή η χρονιά να είναι χειρότερη από άλλες.

Η επανεμφάνισή του παρακολουθείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και από τους παιδιάτρους στην Ελλάδα καθώς το μυκόπλασμα προσβάλλει παιδιά και εφήβους -σπάνια ενήλικες- ιδιαίτερα ηλικίες 3 έως 10 ετών. Προκαλεί ήπια νόσηση του αναπνευστικού και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει «μια κοινή πνευμονία, σχετικά καλοήθη, που αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά αντιβιοτικά», αναφέρει η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ανοχύρωτοι οργανισμοί μετά την πανδημία

Η καθηγήτρια εξηγεί τους παράγοντες εμφάνισης αυξημένων περιστατικών μυκοπλασματικής πνευμονίας.

«Τα τρία τελευταία χρόνια φορούσαμε όλοι μάσκες για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό και ειδικά τα παιδιά με εξαιρετική συνέπεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, ρινοϊούς, αδενοϊούς, δηλαδή όλους τους ιούς που κάνουν το κρυολόγημα με συμπτώματα βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό». Οπως εξηγεί η κ. Γιαμαρέλλου, «όταν βγάλαμε τις μάσκες αρχίσαμε να έχουμε, ειδικά στα παιδιά, πάρα πολλές λοιμώξεις από ιούς και υπάρχει το ενδεχόμενο και πνευμονίας, αλλά όλα αυτά τα συμπτώματα είναι καλοήθη». Οπως σημειώνει, μάλιστα, κάθε χειμώνα κυκλοφορούν ιώσεις και, λίγο ως πολύ, ο ένας κολλάει τον άλλον, οπότε ο πληθυσμός αποκτά αντισώματα και τα συμπτώματα των λοιμώξεων είναι ήπια.

Σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αναφέρει ότι οι Κινέζοι, οι οποίοι ήταν αυστηροί με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, σταμάτησαν τη χρήση μάσκας πρόσφατα, με αποτέλεσμα «να βρουν ευάλωτους οργανισμούς. Βρήκαν ένα ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που δεν είχε αντισώματα για τίποτα από αυτούς τους ιούς».

Αυτό που έχει ανησυχήσει είναι η έξαρση των κρουσμάτων, αναφέρει, προσθέτοντας πως ίσως η πληροφόρηση να μην είναι επαρκής, δηλαδή για τις πνευμονίες των παιδιών στην Κίνα να ευθύνονται και οι άλλοι ιοί εκτός από το μυκόπλασμα.

Διαβάστε την συνέχεια στο .kathimerini.gr