Τρίτη
19
Νοέμβριος
TOP

Mισός αιώνας “My Way”: Η συναρπαστική ιστορία πίσω από τον «ύμνο» του Φρανκ Σινάτρα

Μισό αιώνα ζωής έκλεισε φέτος το “My Way”, μια από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες του εικοστού αιώνα, που ταυτίστηκε με τον Φρανκ Σινάτρα ως το κύκνειο άσμα της καριέρας του και θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα σε επετειακή έκδοση με το ομώνυμο άλμπουμ.

Αλλά πόσοι γνωρίζουν συναρπαστική ιστορία πίσω από το τραγούδι-ύμνο του Σινάτρα, του αξεπέραστου ερμηνευτή με την εμβληματική φωνή;

Aπό το γαλλικό “Comme d’ Habitude” στο “Even A Fool Learns To Love” του Ντέηβιντ Μπάουι
Στην αρχική γαλλική εκδοχή των Jacques Revaux και Claude Francois το τραγούδι του Σινάτρα λεγόταν “Comme d’Habitude” (που μεταφράζεται “Ως Συνήθως”).

Οι στίχοι του μιλούσαν για ένα παντρεμένο ζευγάρι που απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο, που παρίσταναν χαμένοι μέσα στην πλήξη και τη ρουτίνα ότι ένιωθαν ακόμη ερωτευμένοι, που έπεφταν στο κρεβάτι «ως συνήθως» κι έκαναν έρωτα «ως συνήθως»… Το τραγούδι αυτό της συζυγικής μιζέριας έγινε hit στη Γαλλία το 1968 και τράβηξε μεταξύ άλλων την προσοχή του επικεφαλής μιας λονδρέζικης δισκογραφικής εταιρείας, ο οποίος ζήτησε από έναν νεαρό μουσικό ονόματι Ντέβιντ Τζόουνς -που θα γινόταν αργότερα διάσημος ως Ντέιβιντ Μπάουι- να γράψει στίχους στα Αγγλικά.

Αλλά το “Even A Fool Learns To Love”, όπως το μετονόμασε ο Μπάουι, δεν έμελε να γίνει επιτυχία με τους περίεργους στίχους του που μιλούσαν για θλιμμένους κλόουν… Κι έτσι ο Μπάουι επικεντρώθηκε σ’ ένα δικό του τραγούδι που έμελλε να αφήσει εποχή, το Space Oddity…

Αλλά το Comme d’ Habitude μαγνήτισε το ενδιαφέρον και άλλων -και κυρίως του Πολ Άνκα, λατρεμένου της αμερικανικής νεολαίας την προηγούμενη δεκαετία με την επιτυχία του “Diana”. O Πολ Άνκα είχε πρωτακούσει το γαλλικό hit στη διάρκεια των διακοπών του στη γαλλική Ριβιέρα και του έκανε τόση εντύπωση, ώστε πήρε το αεροπλάνο και πήγε στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τους δημιουργούς του για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του τραγουδιού στα Αγγλικά -πράγμα που κατάφερε έναντι συμβολικού τιμήματος -ενός δολαρίου- συν ένα ποσοστό επί των δικαιωμάτων. Την απόφασή του να προσεγγίσει τον 53χρονο τότε Σινάτρα, την έλαβε ο Πολ Άνκα μετά από ένα δείπνο με τον μεγάλο τραγουδιστή, που περνούσε τότε μια προσωπική κρίση θεωρώντας ότι η καριέρα του ήταν στάσιμη και ο οποίος του είπε ότι σκεφτόταν να βγει στη σύνταξη ζητώντας του να του γράψει ένα τραγούδι για τον αποχαιρετιστήριο δίσκο του.

Έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον του Σινάτρα ο Πολ Άνκα έπρεπε τώρα να σκεφτεί τι ύφος θα έχει το τραγούδι. Αποφάσισε να το γράψει σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλούσε ο ίδιος ο Σινάτρα. Κάθισε μπροστά στη γραφομηχανή του στη Νέα Υόρκη, μία η ώρα τη νύχτα κι άρχισε να συλλογίζεται: «Αν το έγραφε ο Σινάτρα, τι θα έλεγε;». Σε μια συνέντευξή του χρόνια αργότερα αποκάλυψε: «Χρησιμοποίησα λέξεις που ποτέ δε χρησιμοποιώ, όπως “το κατάπια και το έφτυσα”. Αλλά έτσι μιλούσε ο Σινάτρα, σαν τους μαφιόζους». Μέσα σε τέσσερις ώρες το είχε ολοκληρώσει και στις πέντε τα χαράματα τηλεφώνησε στον Σινάτρα και του είπε ότι του είχε ετοιμάσει κάτι πολύ σπέσιαλ. Πέταξε μάλιστα με το αεροπλάνο στο Λας Βέγκας για να το τραγουδήσει μπροστά του, αν και εκείνος αντέδρασε χαλαρά. «Μου έκλεισε απλά το μάτι, όπως συνήθιζε. Δύο μήνες αργότερα μου τηλεφώνησε. “Μικρέ άκου αυτό”, μου είπε, έβαλε το ακουστικό σε ένα ηχείο και ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τον Φρανκ να τραγουδά το κομμάτι μου»… Η κόρη του Σινάτρα, Τίνα, έχει πει ότι ο πατέρας της δεν ξετρελαινόταν ιδιαίτερα με το “My Way” και μάλιστα έφθασε κάποια στιγμή στο σημείο να το σιχαθεί, επειδή του ζητούσαν συνέχεια να το ερμηνεύει. Αλλά ο Σινάτρα ήταν από τους τραγουδιστές που αναγνώριζαν αμέσως μια επιτυχία όταν την άκουγαν…

To “Μy Way” του Σινάτρα έμεινε 75 εβδομάδες στο top 40 της Βρετανίας
Οι υπεύθυνοι στη δισκογραφική εταιρεία του Πολ Άνκα έγιναν έξω φρενών μαζί του που χάρισε μια τέτοια εμπορική επιτυχία στον Σινάτρα και δεν την κράτησε για τον εαυτό του. «Το έγραψα, ναι, αλλά δεν είμαι ο κατάλληλος για να το ερμηνεύσει», τους απάντησε.

https://www.youtube.com/watch?v=onWf4_yl-pY

Θεωρούσε ότι στα 27 του ήταν πολύ νέος για να τραγουδήσει ένα τραγούδι που ταίριαζε σ’ έναν άνδρα στα τέλη της ζωής του που κάνει απολογισμό μιας μακράς πορείας γεμάτης επιτυχίες και στραβοτιμονιές… Γι’ αυτό και πίστευε ότι το “My Way” δεν ταίριαζε ούτε στον Έλβις Πρίσλεϊ, αν και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο βασιλιάς της ροκ εν ρολ να πεθάνει σε ηλικία μόλις 42 ετών, λίγες εβδομάδες αφότου είχε προσθέσει στο ρεπερτόριό του το “My Way”.

Ο Σινάτρα ηχογράφησε τελικά το “My Way” τον Δεκέμβριο του 1968. Αρχικά δεν έγινε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ, αλλά στη Βρετανία εκτοξεύθηκε στην πρώτη πεντάδα και παρέμεινε επί 75 ολόκληρες εβδομάδες στο Top 40! Πάνω από εκατό καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει έκτοτε το “My Way”, ανάμεσά τους η Σελίν Ντιόν κι ο Ρόμπι Γουίλιαμς. Αλλά στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ως το απόλυτο signature τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα…

Πηγή: iefimerida.gr