Πολυάριθμες είναι οι παραλείψεις που διαπιστώθηκα στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), όπως προέκυψε από το πόρισμα του Συνήφορου του Πολίτη, ύστερα από την ολοκλήρωση των ερευνών του σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, σημειώνεται πως όσες παραλείψεις έχουν διαπιστωθεί αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, αλλά και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, σύμφωνα με το άρθρο 306 Π.Κ, κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13η και 14η Ιουνίου 2023.
Το συμπέρασμα του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζει σαφείς ενδείξεις για 8 ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό Adriana.
Η καταγγελλόμενη ρυμούλκηση του αλιευτικού Adriana από το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αξιολογείται επιπλέον από το πόρισμα της Αρχής. Στην παρούσα κατάσταση, δεν έγιναν γνωτσά στην Αρχή σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία, παρόλο που κατατέθηκαν σχετικά αιτήματά της, κυρίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους αυτού, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Ναυτοδικείου Πειραιά, καθώς και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι τη στιγμή που ανατράπηκε το αλιευτικό, για τις οποίες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Η αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού κρίνεται καθοριστική για την θεμελίωση ευθυνών για πρόκληση ναυαγίου.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.rosa.gr πατώντας ΕΔΩ