Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Νέα Αριστερά Μεσσηνίας: Να προστατευθεί το μοναδικό τοπίο της Νέδας!

Δελτίο Τύπου

Έντονο προβληματισμό, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και μεγάλη ανησυχία εγείρει η σχεδιαζόμενη κατασκευή επτά υδροηλεκτρικών έργων στην περιοχή της Νέδας, εκ των οποίων το ένα ήδη είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.
Όπως είναι γνωστό (αλλά και όπως ενημερώνουν οι Φορείς της Περιοχής):
α) Το ποτάμι πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός, έχει πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων, από αυτά που ζουν εκεί, είναι προστευόμενα.
β) Οι δραστηριότητες ήπιου εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται εναρμονισμένες με την περιοχή και συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, είναι και ο λόγος που εντάσσεται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων. Η διάσχιση της Νέδας, από τις πηγές της έως τους καταρράχτες στο Στόμιο, είναι από τις διασημότερες ποταμοδιασχίσεις της Ελλάδας, παγκοσμίως γνωστή, και συνδυάζεται εύκολα με επισκέψεις στα σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται στη θέση GR0132R001500022N η οποία προστατεύεται ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων (Ύδατα Αναψυχής).
γ) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW (σαν αυτά που σχεδιάζονται), καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή 7 υδροηλεκτρικών σταθμών στη Νέδα, που σωρευτικά θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής.
δ) Η λειτουργία του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά και των άλλων για τους οποίους έχουν κατατεθεί αιτήσεις, θα καταστρέψει την ιχθυοπανίδα της Νέδας, από τις επεμβάσεις και τη μείωση του νερού.
ε) Σε περίπτωση λειτουργίας όλων των υδροηλεκτρικών σταθμών, η καταστροφή του μεγάλου πλατανοδάσους στις όχθες της Νέδας θα είναι τεράστια λόγω των έργων, της μείωσης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού και της ανθρωπογενούς εν γένει παρέμβασης που ευνοεί την σύγχρονη ασθένεια των πλατανιών.
στ) Σημαντικές εξάλλου θα είναι οι επιπτώσεις στην 7η Επαρχιακή Οδό κλπ.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στη μελέτη υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις και δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες του έργου, αλλά και συνολικά των υπόλοιπων αντίστοιχων έργων στο περιβάλλον.
Σίγουρα, η μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί την καταστροφή που βιώνουμε στις μέρες μας. Ωστόσο αυτή η μετάβαση οφείλει ταυτόχρονα να προστατεύσει και να ενισχύσει τη φύση, διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, ενώνει τη φωνή της με όσους εκφράζουν τις ανησυχίες, ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις και αγωνίζονται για την προστασία και την παραπέρα ανάδειξη της Νέδας, το μοναδικό τοπίο της οποίας δεν πρέπει να καταστραφεί. Είμαστε προφανώς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά όχι σε βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων. Οι ΑΠΕ πρέπει να συνδυάζονται με τοπικά αναπτυξιακά σχέδια που «κοιτάνε στο μέλλον», ενισχύοντας τη βιωσιμότητα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ