Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Νέα φρενίτιδα… Στολίζουν τα δόντια τους με κοσμήματα, κρύσταλλα, διαμάντια

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί σπαταλούν τα χρήματά τους στα δόντια τους, αλλά όχι ακριβώς στην υγιεινή τους όπως θα φανταζόταν κανείς. Αυτό που κάνουν είναι να τα στολίζουν είτε με κρύσταλλα Swarovski, είτε με πολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα. Τι είναι αυτό που τους γοητεύει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η Imogen Campbell είναι η πρώτη φορά που βάζει πολύτιμους λίθους στα δόντια της, αν και έκλεισε το ραντεβού δύο φορές. Δίστασε πριν από την πρώτη φορά, ανησυχώντας για το τι θα σκεφτούν οι εργοδότες της. «Ήμουν λίγο διστακτική, επειδή εργάζομαι στις οικονομικές υπηρεσίες», λέει η 25χρονη.

«Είναι πολύ παλιάς σχολής, ξέρετε, οι άνθρωποι φορούν κοστούμια και τέτοια στη δουλειά. Προφανώς, εγώ είμαι κάπως έτσι…» λέει, δείχνοντας το φαρδύ παντελόνι και το ενισχυμένο σακάκι της. Η Campbell αισθάνεται τώρα πιο γενναία και βρίσκεται εδώ, σε ένα στούντιο οδοντογλυπτικής στο ανατολικό Λονδίνο, οπλισμένη με σκίτσα από τα οδοντιατρικά σχέδια των ονείρων της.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να είναι λίγο πιο τολμηροί και να εκφράζονται άνετα», λέει. «Οι άνθρωποι έχουν τατουάζ- γιατί να μην μπορώ να φορέσω πολύτιμους λίθους στα δόντια μου;».

Κοσμήματα στα δόντια: Μια ολοένα και αυξανόμενη τάση
Αν δεν το είχατε προσέξει, τα κοσμήματα δοντιών έχουν μεγάλη άνθηση – όχι μόνο τα διακριτικά πετράδια που είδαμε τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αλλά και τα φανταχτερά αφαιρούμενα «πλέγματα» που μπορούν να απλωθούν ακριβώς στα μπροστινά δόντια. Ενθαρρυμένοι από τον τρόπο με τον οποίο πολλοί εργοδότες έχουν χαλαρώσει ή εγκαταλείψει τους κώδικες ενδυμασίας μετά την πανδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενισχύουν το χαμόγελό τους με κρύσταλλα, διαμάντια, οπάλια και χρυσό. Και το παλιό στερεότυπο των δύο φύλων που έλεγε ότι οι πολύτιμοι λίθοι είναι για τις γυναίκες και τα πλέγματα για τους άνδρες καταρρέει επίσης.

Τα πιο ακριβά πλέγματα που έχει δουλέψει μία τεχνικός, κόστισαν στον χρήστη πάνω από 30.000 λίρες: ένα σύνολο από διαμάντια όχι μόνο μπροστά από τα δόντια, αλλά και πίσω από αυτά.

Η 22χρονη Greyson Bhattal, έχει έρθει στο Chai Beauty για ένα ασημένιο αστέρι σε κάθε κυνόδοντά της. Είναι η πρώτη της επίσκεψη. «Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις», λέει. Εν τω μεταξύ, η τεχνικός οδοντογλυπτικής Chai Beauty Patrice Nuelie είχε πρόσφατα μια πελάτισσα που ήταν στα 60 της.

Η μεγάλη τάση της στιγμής, λέει η Nuelie, είναι το «κομφετί», μια μαξιμαλιστική τάση για πολλαπλούς πολύτιμους λίθους σε όλα τα δόντια. Οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι που έχει εφαρμόσει το στούντιό της σε μία συνεδρίαση είναι 100. Οι πεταλούδες και τα λουλούδια εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις σταγόνες δακρύων στους κυνόδοντες και τους ιριδίζοντες κρυστάλλους Swarovski AB, που πήραν το όνομά τους από το Βόρειο Σέλας (aurora borealis). Οι τιμές εδώ ξεκινούν από τις 35 λίρες το πετράδι.

Το μέγεθος των κρυστάλλων Swarovski μπορεί να κυμαίνεται από 1mm έως 4mm. Η διαδικασία εφαρμογής απέχει πολύ από αυτό που συνέβαινε τη δεκαετία του ’90, η οποία σχεδόν πάντα περιλάμβανε κόλλα νυχιών ή, αν πιστέψουμε τον αστικό μύθο, τρύπες που ανοίγονταν στα δόντια.

Η Nuelie εφαρμόζει ένα οξύ χάραξης για να δημιουργήσει μια πορώδη επιφάνεια στο δόντι, και στη συνέχεια έναν δεσμό ρητίνης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για τα σιδεράκια. «Μόνο που εμείς χρησιμοποιούμε κρύσταλλα αντί γι’ αυτό», λέει. Στη συνέχεια, προσθέτει σύνθετη κόλλα, κρατάει έναν καθρέφτη για να ελέγξει ότι η Campbell είναι ευχαριστημένη με την τοποθέτηση και χρησιμοποιεί ένα υπεριώδες φως για να σταθεροποιήσει την κόλλα.

Πηγή: iefimerida.gr