[nx_top_tags]
Πέμπτη
5
Οκτώβριος
TOP

Ο Αντώνης Σαμαράς ωσεί παρών σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Μεσσηνίας

γράφει ο Βασίλειος Καλλικούνης

Εν μέσω πανδαισίας χρωμάτων των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και σημαντικών βιότοπων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβα, με τις γεωμορφές της   και αυτές της Βοϊδοκοιλιάς, του Ναυαρίνου και της Σφακτηρίας, να συναποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα βιοτόπων εξαιρετικής σπουδαιότητας, περνούσε  ο Αντώνης Σαμαράς τις διακοπές των παιδικών του χρόνων την περιβαλλοντική αυτή αποθέωση, αποκαθιστώντας με τον καιρό ένα ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού μαζί τους, που έχει κρατήσει ενεργό μέχρι σήμερα. Ανδρώθηκε σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την Μεσσηνία, η οποία βίωνε την φτώχεια και την καθυστέρηση της τελευταίας σε ανάπτυξη περιοχής της χώρας.

Ο διορατικός Μεσσήνιος μεγαλοεφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ευρισκόμενος με τον Αντώνη Σαμαρά ένα ζεστό απογευματινό του Μαΐου του 1997, σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Μεσσηνίας, με το βλέμμα τους να χάνεται ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες και στη μαγευτική θέα στα νερά του Ιονίου, του εκμυστηρεύτηκε το όραμα τις σκέψεις και τα σχέδιά του, για την μεταμόρφωση της προικισμένης αυτής περιοχής, στον πρώτο ολοκληρωμένο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Νοιώθοντας ιδιαίτερα ευτυχισμένος και διακατεχόμενος από μία αίσθηση πληρότητας, απεφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία «υπερπολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος», που θα τοποθετούσε τη χαρισματική Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το ευοίωνο μέλλον  της Μεσσηνίας είχε «αμετάκλητα κριθεί», με τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο να επιμείνει μέχρι την τελική του δικαίωση, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, εξοπλίζοντας την Μεσσηνία με την προοπτική που της άξιζε.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναισθανόμενος την υποχρέωση στήριξης του κολοσσιαίου αυτού έργου, και έχοντας βιώσει  την ανέχεια και την καθυστέρηση  της αγαπημένης του Μεσσηνίας, έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του να μην εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση, εάν δεν ολοκληρωθεί η τεράστια αυτή επένδυση συνεπικουρούμενη από τις απαραίτητες δημόσιες  υποδομές, η οποία θα απογείωνε την Μεσσηνία αναπτυξιακά με απόλυτο όμως σεβασμό στο περιβάλλον. Παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του σχεδιασμού και την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού project και παρενέβαινε όπου ζητούνταν η συνδρομή του. Παραλλήλως παρακολουθούσε και την εξέλιξη του άλλου σημαντικού και κρίσιμου έργου που καθυστερούσε, αυτού της ολοκλήρωσης του ενταγμένου στα διευρωπαικά δίκτυα αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Καλαμάτας-Μεθώνης, όπου και εκεί ο παρεμβάσεις του ήταν καίριες και ουσιαστικές.

Στην τελική και  καθοριστική πλέον φάση της κατασκευής του κρίσιμου οδικού άξονα Καλαμάτας–Ριζόμυλου–Πύλου–Μεθώνης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απηύθυναν μήνυμα ενότητας από τη Μεσσηνία, από το αεροδρόμιο «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Μεσσηνίας, κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του οδικού αυτού άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται με θερμά λόγια για την περίοδο 2012-14 της διακυβέρνησης Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά, ότι ένα μικρό θαύμα συντελείται σήμερα στην Μεσσηνία «και το έργο αυτό, χωρίς τη ενεργητική συμμετοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά, δεν θα είχε φτάσει στην τελική φάση της δρομολόγησης του σήμερα» και παρά τις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετώπισε προσπαθώντας να κρατήσει τη χώρα όρθια, ολοκλήρωσε τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την παράκαμψη της Πύλου και εξέδωσε τις σχετικές άδειες, με τα επόμενα τέσσερα πολύτιμα χρόνια από την αποχώρησή του Αντώνη Σαμαρά από την Πρωθυπουργία, η  τύχη του κρίσιμου αυτού έργου να αγνοείται. Η επένδυση αυτή θα εντάξει την Μεσσηνία σε αναπτυξιακή τροχιά, κάνοντας προσβάσιμους τους επίγειους παραδείσους της και θα συμπαρασύρει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση όλη την Πελοπόννησο, με το όραμα της κυβέρνησης να εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε, ότι με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, η συστηματική προσπάθεια που κατεβλήθη «έκανε δυνατή την υπογραφή της σύμβασης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα» και τόνισε ότι «έχει την ρητή διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη, ότι ο οδικός αυτός άξονας, που θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, θα δρομολογηθεί άμεσα και θα ολοκληρωθεί τάχιστα, καταδεικνύοντας τον έναν και μοναδικό δρόμο που υπάρχει για την χώρα, αυτόν της ελπίδας, της προκοπής και της ανάπτυξης», σε ένα σαφές μήνυμα  στήριξης της κυβέρνησης ενόψει εκλογών.

Mείζον θέμα για την Μεσσηνία και για τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, ευρισκόμενο κάτω από την στενή του παρακολούθηση μέχρι οριστικής του περάτωσης, αποτελεί η επίσπευση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη των διαδικασιών για την κατασκευή του νότιου τμήματος του οδικού άξονα Πύργου-ΚαλόΝερό-Τσακώνα, μήκους 76,5 χλμ. Χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη, οι παρεμβάσεις του Σ.τ.Ε., ως προς την απαγόρευση οιασδήποτε παραλιακής χάραξης του τμήματος «Κάτω Σαμικού-Ζαχάρως-Ποταμού Νέδα, για την «διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» των περιοχών Ζαχάρως και Λίμνης Καϊάφα. Το Σ.τ.Ε. ζήτησε επίσης να εξεταστεί η ορεινή ανατολική χάραξη, παράκαμψης του Καϊάφα, στο τμήμα Κάτω Σαμικου-Ποταμού Νέδα, ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία απαιτείται για να αδειοδοτηθεί το έργο.

Το 2022 επανεντάσσεται το τμήμα της Ολυμπίας οδού Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας, στη σύμβαση παραχώρησης και ξεκινά η κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος. Τα τέλη του έτους  2023 θα έχει τελειώσει η νέα (ΜΠΕ) και δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, για την ολοκλήρωση του υπολοιπόμενου Τμήματος Πύργου–Καλό Νερό–Τσακώνας, της νότιας απόληξης των διευρωπαικών δικτύων μεταφορών της  Πελοποννήσου,  θα αναζητηθεί ο τρόπος κατασκευής του έργου, σε αυτόν με τον οποίο υλοποιείται σήμερα και το Πάτρα-Πύργος.

Το νήμα της τιμητικής απόδοσης ευσήμων και διακρίσεων στον  Αντώνη Σαμαρά,, περνά  στο «Harvard business school» όπου ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλεγεί ως μια από τις πέντε εξέχουσες προσωπικότητες των αποφοίτων της σχολής, που θα του απονεμηθεί το ετήσιο βραβείο Alumni Achievement Award του Χάρβαρντ, για τις ηγετικές ικανότητες  που επέδειξε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στη Βοστώνη σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτων του Χάρβαρντ, με τον Έλληνα  πρώην πρωθυπουργό να  είναι, ο μόνος ευρωπαίος πολίτης που θα τιμηθεί. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της αποφοίτησης «τα φετινά τιμώμενα πρόσωπα έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίοι ηγέτες στους τομείς τους, όχι κάνοντας εύκολες επιλογές, αλλά παίρνοντας το ρίσκο και πράττοντας αυτό που ήξεραν μέσα τους πως έπρεπε να κάνουν , επιτυγχάνοντας κάτι μεγαλύτερο, των κατεστημένων και των συνήθων».

Συγκεκριμένα, ο κοσμήτορας του Χάρβαρντ,  Srikant Dater, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «έδρασαν στη σταδιοδρομία τους ως πραγματικοί ηγέτες, που έκαναν τη διαφορά στον κόσμο, τηρώντας τα υψηλότερα κριτήρια και τις αξίες σε οτιδήποτε έπραξαν». Όπως επισημαίνεται από το Χάρβαρντ, τα τελευταία 50 χρόνια το βραβείο Alumni Achievement Awards έχει απονεμηθεί, σε προσωπικότητες, των οποίων το στρατηγικό όραμα κατευθύνει την εργασία τους, η δημιουργικότητα και το πνεύμα καινοτομίας εμπνέουν όσους είναι κοντά τους και ο χαρακτήρας και οι αξίες τους είναι υποδειγματικές και η ηγεσία τους είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση».

Η ανασκαφική αποκάλυψη της Αρχαίας Μεσσήνης που αποτελεί ένα εξαιρετικά διατηρημένο αρχαιολογικό χώρο, συνδυάζοντας άψογα τη μεγαλοπρέπεια των Δελφών με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας, έγινε δυνατή λόγω  της ανασκαφικής δραστηριότητας του Αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος έχει ήδη αποκαλύψει ένα σημαντικό μέρος της πόλης. Η τακτική ροη δημόσιας χρηματοδότησης από κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και από ιδιωτικές χορηγίες, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά, με την περιήγηση στην Αρχαία Μεσσήνη να αποτελεί πλέον  must για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Οι απονομές βραβείων και ύψιστων τιμητικών διακρίσεων θα συνεχιστούν, με τον Αντώνη Σαμαρά διαθέσιμο και αξιόμαχο, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην υπεράσπιση των δικαίων της χώρας.