Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Ο «ασημένιος τουρισμός» και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής του στην Καλαμάτα (video)

Μεγάλη τουριστική ευκαιρία αποτελούν για την Καλαμάτα οι “ασημένιοι ταξιδιώτες”, δηλαδή οι τουρίστες άνω των 50 ετών. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης του Δήμου Καλαμάτας για τα αποτελέσματα της έρευνας στην Καλαμάτα σχετικά με τον «ασημένιο τουρισμό».

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που συντόνιζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Μπασακίδης, η δρ. Μυρτώ – Μαρία Ράγγα εξήγησε ότι οι “ασημένιοι ταξιδιώτες” χωρίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες. Στην κατηγορία Silver ανήκουν τα άτομα ηλικίας 50 – 64 ετών. Στην κατηγορία Senior ανήκουν τα άτομα ηλικίας 65 -80 ετών και στην κατηγορία Olden τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών. Πρόσθεσε δε ότι η ενεργή γήρανση οδηγεί σε μείωση του κόστους γήρανσης και γι’ αυτό πολλές χώρες δίνουν κίνητρα για “ασημένιο τουρισμό” τον οποίον έχουν εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και η Ιταλία και ελάχιστα η Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε 208 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Αυστραλία και σε 1.625 άτομα σε αεροδρόμια της Κρήτης (35%), της Θεσσαλονίκης (27%) της Καλαμάτας (22%) και της Αθήνας (14%).

Όσον αφορά στα στοιχεία της έρευνας, οι «ασημένιοι ταξιδιώτες» είναι θετική εμπειρία στην Καλαμάτα:

-82% από το φαγητό

-76% από την ποιότητα των υπηρεσιών

-64% από την ασφάλεια

-61% από την υγεία

-8% από τη διαμονή

-56% από την προσβασιμότητα

-50% από τις δραστηριότητες

-47% από την πληροφόρηση και

-23% από τα μέσα μαζικής μετακίνησης.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: το 88% των “ασημένιων ταξιδιωτών” χαρακτήρισε ικανοποιητική την ποσότητα του φαγητού, το 73% ότι υπήρχαν τοπικά εδέσματα στο μενού, το 86% ότι ήταν νόστιμα τα τοπικά εδέσματα, πάνω από 90% ότι το φαγητό ήταν νόστιμο, το 79% ότι η επικοινωνία με το προσωπικό ήταν καλή, το 71% ότι οι εγκαταστάσεις εστίασης ήταν καθαρές και το 82% ότι οι εγκαταστάσεις εστίασης ήταν προσβάσιμες.

Για την πρόσβαση του αεροδρομίου Καλαμάτας  οι επισκέπτες διαπιστώνουν ότι η περιοχή είναι φιλική 83%, τα ιστορικά μνημεία προσβάσιμα 74%, συνολικά η περιοχή ήταν προσβάσιμη 45% (το 32% δηλώνει ότι δεν ήταν),  το 23% ότι η πρόσβαση στην συγκοινωνία ήταν εύκολη (34% ότι δεν ήταν). Συνολικά για την προσβασιμότητα θετική γνώμη είχε το 56% και αρνητική το 20%.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όσον αφορά στην ασφάλειά του το 87% των “ασημένιων ταξιδιωτών” του αεροδρόμιου της Καλαμάτας απάντησε πως δεν αισθάνθηκε κίνδυνο, ενώ το 32% δήλωσε πως υπήρχε αστυνομία ή ιδιωτική φύλαξη στην περιοχή. Το 74% δήλωσε ότι δεν ανησυχούσε για την ασφάλεια του στην περιοχή και το 64% πως αισθανόταν ασφάλεια.

Υγειονομική κάλυψη: το 61% διαπιστώνει πως είναι διαθέσιμη.

Διαμονή: σύμφωνα με την έρευνα οι «ασημένιοι ταξιδιώτες» δήλωσαν:

98% ότι υπήρχε «καλό φαγητό» στο χώρο διαμονής.

-80% ότι οι εγκαταστάσεις ήταν καθαρές.

-77% ότι υπήρχε καλός φωτισμός.

75% ότι υπήρχαν καλές θέσεις στάθμευσης.

-53% ότι οι τουαλέτες ήταν ευχάριστες.

-42% ότι υπήρχαν επιπλέον διαθέσιμες υπηρεσίες.

-39% ότι υπήρχε δυνατότητα ειδικής δίαιτας.

-38% ότι οι εγκαταστάσεις ήταν age – friendly (φιλικές για την ηλικία τους) και

-32% ότι τα έπιπλα και η διαρρύθμιση ήταν age – friendly.

Συνολικά θετική γνώμη για τη διαμονή είχε το 58%, 17% αρνητική, ενώ το 25% δεν έδωσε απάντηση ή είχε ουδέτερη γνώμη.

Δραστηριότητες: το 89% δηλώνει ότι μπορούσε να βγει έξω, το 66% ότι υπήρχαν πολιτιστικές δραστηριότητες, το 37% ότι υπήρχαν δραστηριότητες στη φύση (26% δήλωσε ότι δεν υπήρχαν) και το 35% ότι υπήρχαν αθλητικές δραστηριότητες και το 25% ότι δεν υπήρχαν.

Πληροφόρηση: το 81% διαπίστωσε ότι η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία ήταν εύκολη, το 71% πως “η πληροφόρηση ήταν σε κατανοητή γλώσσα”, το 43% ότι “οι πληροφορίες για την περιοχή ήταν προσβάσιμες” (26% “δεν ήταν προσβάσιμες”), το 43% πως “δεν ήταν απαραίτητος ένας οδηγός”, το 39% ότι “οι εφαρμογές για την περιοχή ήταν χρήσιμες” (41% υποστηρίζει πως δεν ήταν), 32% ότι «οι εφαρμογές ήταν εύχρηστες” (39% ως δεν ήταν), 31% ότι “ήταν διαθέσιμες εφαρμογές για την περιοχή” ς (38% δεν ήταν). Συνολικά θετική γνώμη για τη πληροφόρηση είχε το 47% των “ασημένιων ταξιδιωτών” και αρνητική το 27%.

Μέσα μαζικής μετακίνησης της Μεσσηνίας: μόλις το 23% των “ασημένιων ταξιδιωτών” έχει θετική γνώμη ενώ το  2% έχει αρνητική. Το 16% διαπιστώνει ότι υπάρχει συχνή συγκοινωνία ενώ το 39% δηλώνει ότι δε είναι συχνή.  Το 27% δηλώνει ότι η σήμανση ήταν κατανοητή και το 35% πως ήταν ακατανόητη. Το 28 υποστηρίζει ότι οι στάσεις ήταν συχνές ενώ το 33% διαπιστώνει ότι δεν υπήρχαν παγκάκια στις στάσεις.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις, ότι η ανάπτυξη “ασημένιου τουρισμού” είναι εφικτή στη Μεσσηνία, ειδικά τις εποχές χαμηλής ζήτησης (άνοιξη και φθινόπωρο) και off season, δηλαδή τον χειμώνα.

ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ!

Ο μύθος που θέλει τους «ασημένιους ταξιδιώτες» ψηφιακά αναλφάβητους καταρρίφθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την δρ. Νανά Τσουμάκη. Σύμφωνα με την έρευνα, για την διοργάνωση ταξιδιού το 66% των “ασημένιων ταξιδιωτών” χρησιμοποιεί το ίντερνετ, το 26% συμβουλεύεται φίλους, το 15% ταξιδεύει σε μέρη που έχει ξαναπάει, το 26% συμβουλεύεται επαγγελματίες, το 9% διαβάζει ταξιδιωτικά περιοδικά και βιβλία, το 6% παρακολουθεί βίντεο και εκπομπές και το 13% αναθέτει σε άλλους τη διοργάνωση του ταξιδιού.

Το 80% χρησιμοποιεί εφαρμογές για χάρτες (google maps κ.λπ.), το 78% εφαρμογές πρόβλεψης καιρού, το 74% εφαρμογές ταξιδιωτικών κρατήσεων, το 72% εφαρμογές ταξιδιωτικών πληροφοριών, το 56% εφαρμογές για ιστορικούς τόπους, το 51% εφαρμογές μετάφρασης μεταξύ δυο γλωσσών, το 50% εφαρμογές για δραστηριότητες, το 49% εφαρμογές τοπικών μεταφορών, το 36% εφαρμογές παρακολούθησης υγείας και το 28% τεχνολογίες για παροχή ασφάλειας.

Οι ασημένιοι ταξιδιώτες δυσκολεύονται να βρουν πληροφορίες για συγκοινωνία (34%), ενημερωμένα ημερολόγια εκδηλώσεων 30%, ανακοινώσεις οδηγίες ασφάλειας 26%, τιμές 25%, υγειονομική περίθαλψη 23%, ειδικές ανέσεις στη διαμονή 20% και ευεξία 18%

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοφιλέστερες επιλογές διαμονής είναι τα ξενοδοχειακά καταλύματα ημιδιατροφής 33%, ιδιωτικά καταλύματα μέσω Airbnb 25%, ξενοδοχειακά καταλύματα απλής διαμονής 22% και all inclusive πακέτα 21%.

Το 73% των “ασημένιων ταξιδιωτών” επιλέγει την Ελλάδα για “ήλιο και θάλασσα”, το 41% για ιστορικά μνημεία, το 27% για φαγητό και κρασί, το 21% για την κουλτούρα, για κοινωνικοποίηση 16%, διασκέδαση 15%, εξοχή και βουνό 15%, το 7 διαθέτει εξοχικό στην Ελλάδα, για ευεξία – σπα 6%, για εργασία 5%, τουρισμός υγείας 4%, επιστροφή στην Ελλάδα 4%,  θρησκεία 4%, αθλητισμός 2%, Yacthing 2% και συνταξιοδότηση 2%. Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται κυρίως για γαστρονομικές δραστηριότητες, οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί  και Γάλλοι για πολιτιστικές δραστηριότητες (παραδοσιακοί χοροί κ.λπ.) ενώ οι Έλληνες κυρίως για κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με την έρευνα το 45% των “ασημένιων ταξιδιωτών” δεν σκέφτεται να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα τα χρόνια της συνταξιοδότησης του, το 33% δηλώνει ότι «θα το σκεφτεί αν το κόστος ζωής θα του επιτρέψει να ζει με τη σύνταξη του”, το 22% αν “μπορεί να ζει ανεξάρτητα στον χώρο του”, το 20% αν “έχει πλήρη κάλυψη υγείας”, το 11% αν “έχει υποστήριξη σε τραπεζικά και φορολογικά θέματα”, το 10% αν “έχει πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα”, και το 8% αν “μπορέσει να βρει κατοικία με υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης”.