Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Ο Δήμος Ναυπλιέων θέτει σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Σιαχείρισης Αποβλήτων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ολοκλήρωσε και θέτει σε εφαρμογή το επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ο Δήμος Ναυπλιέων διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2025.  Ο Δήμος Ναυπλιέων εκπόνησε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ), που δίνει έμφαση σε καινοτόμες δράσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του Δήμου.

Αντικείμενο του ΤοΣΔΑ είναι η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης (μείωσης παραγωγής), χωριστής διαλογής στην πηγή, Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης των ΑΣΑ, με στόχο τη μείωση των Αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και τη διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, των ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και ΕΣΔΑ.

Άπό τη μεριά του ο δήμαρχος Ναυπλιέων,  Δημήτρης Κωστούρος, επεσήμανε ότι:  «Ο Δήμος διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2025, προβλέποντας διακριτούς στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση».

Οι βασικοί άξονες  που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου και αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/υποδομές είναι:

  • Η εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης, (χρηματοδότηση πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης») σε σημεία που θα εξυπηρετούν το σύνολο των Δημοτών,  παρέχοντας την δυνατότητα χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων Αποβλήτων.
  • Η οργάνωση δικτύου  χωριστής συλλογής Βιοαποβλήτων, ( χρηματοδότηση ΥΜΕΠΕΡΑΑ) σταδιακά, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2025, όλοι οι Δημότες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο Καφέ Κάδων.
  • Η προώθηση της  κομποστοποίησης, σε επίπεδο νοικοκυριών, σχολείων αλλά και κεντρικά σε δημοτικές εγκαταστάσεις.
  • Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της  χωριστής συλλογής και προεπεξεργασίας πράσινων Αποβλήτων.(χρηματοδότηση ΥΜΕΠΕΡΑΑ)
  • Η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή των Ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών), καθώς και της χωριστής συλλογής χαρτιού, γυάλινων συσκευασιών.
  • Η βελτίωση του συστήματος  χωριστής συλλογής ογκωδών Αποβλήτων.
  • Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κατάλληλου μηχανισμού για το  συντονισμό και παρακολούθηση του Τοπικού Σχεδίου, παράλληλα με τον  εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
  • Η πιλοτική εφαρμογή συστήματος:  «Πληρώνω όσο Πετάω».
  • Ο  σχεδιασμόςλειτουργίας ΚΔΕΥ (Επαναχρησιμοποίησηςυλικών).
  • Η κατασκευή και λειτουργία Πράσινου Σημείου(έχει υποβληθεί πρόταση προς χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ).