Δευτέρα
5
Ιούνιος
TOP

Ο Καφαντάρης μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ με απόφαση Βορίδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, πρώβην δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ορίστηκε ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα μετά από 27 χρόνια και στους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, ο ορισμός μου ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ορισμό στο κορυφαίο Αυτοδιοικητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κος Καφαντάρης.

Η ΕτΠ Ιδρύθηκε το 1994 για την αντιμετώπιση δύο βασικών ζητημάτων. Πρώτον, τα τρία τέταρτα σχεδόν του ευρωπαϊκού δικαίου εφαρμόζονται στο τοπικό ή το περιφερειακό επίπεδο, οπότε ήταν λογικό να έχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών και των περιφερειακών αρχών λόγο στη διαμόρφωση των νέων ευρωπαϊκών νόμων. Δεύτερον, υπήρχαν ανησυχίες ότι διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ένας τρόπος να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα ήταν να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του αιρετού επιπέδου διακυβέρνησης που βρίσκεται πλησιέστερα στους πολίτες.

Δίνει τη δυνατότητα στις υποεθνικές αρχές (περιφέρειες, νομαρχίες ή κομητείες, επαρχίες, δήμους και κοινότητες) να εκφράζουν άμεσα τη γνώμη τους εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.