Τετάρτη
22
Μάρτιος
TOP

Ο πρωθυπουργός κράτησε ανοικτές και τις δύο επιλογές

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο, τιδήποτε ωστόσο είχε προηγηθεί και ακολούθησε της συγκεκριμένης τοποθέτησης είχε έντονο προεκλογικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε την εκλογική στρατηγική του Μαξίμου που εδράζεται στην διαρκή σύγκριση των πεπραγμένων της νυν κυβέρνησης με την προηγούμενη, δείχνοντας πως ανεξάρτητα του πότε τελικά θα στηθούν κάλπες οι εκλογικές μηχανές έχουν ανάψει. Ιδιαίτερα σημαντική δε, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού όταν προέβλεψε πως «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας» ένα ποιοτικό στοιχείο που όπως έχει πει ο ίδιος δεν θα το επιτρέψει καθώς κάνει κακό στην χώρα.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο αναμενόμενο μοτίβο. Πόλωσε το κλίμα, σήκωσε το θέμα της Νovartis, ενώ και ο ίδιος φάνηκε πως βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα από κάποια συγκεκριμένα στοιχεία: επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπεύθυνος ηγέτης που δίνει συναίνεση στα εθνικά θέματα, μίλησε για ασφάλεια και «αστυνομικούς στις γειτονιές» απευθυνόμενος στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ επανέφερε και αυτός με την σειρά του τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ που προηγήθηκαν της δικής του κυβέρνησης, θέλοντας να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά του κεντρώου χώρου.

Το συμπέρασμα από την σημερινή συζήτηση είναι πως αποτέλεσε πράγματι εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, με το επόμενο κρας τεστ να είναι σε λίγες μέρες στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα πρωθυπουργικών αποφάσεων και πολιτικών εξελίξεων, έως τα τέλη Αυγούστου, ένας πολιτικός χρόνος ιδιαίτερα μεγάλος που μπορεί είτε να επιβεβαιώσει όσα διαπιστώθηκαν σήμερα στην Βουλή, είτε να τα ανατρέψει, καθώς ο πρωθυπουργός έχει και τις δύο επιλογές ανοιχτές.

πηγη: kathimerini.gr