Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ο «βραχνάς» των επιτοκίων επέστρεψε στις αγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βαρύ πυροβολικό», τη γερμανική και γαλλική αγορά να σημειώνουν εβδομαδιαίες απώλειες πέριξ του 3%, ενώ με απώλειες -αν και σαφώς κομψότερες- έκλεισε και η μητέρα των αγορών, ο S&P500.

Οι  ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια ανάπτυξη ήταν η βασική αφορμή της καθόδου, με την επόμενη εβδομάδα να αποκτά βαρύνουσα σημασία για την τεχνική εικόνα των αγορών.

Ο γερμανικός δείκτης Dax φλερτάρει ανοικτά πλέον με τον μέσο κινητό των 100 ημερών στις 15658 μονάδες, έχοντας χάσει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2023 τον 55άρη του, ο οποίος οριοθετείται στις 15930 μονάδες. Πιθανή  αδυναμία την επόμενη εβδομάδα να επανέλθει πάνω από τον 55άρη, συνοδευόμενη από μια καθοδική διάσπαση της ζώνης των 15650-15680 μονάδων σε κλείσιμο εβδομάδας,  θα επιβαρύνει αρκετά την τεχνική εικόνα του δείκτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τις 15330 μονάδες, ή και για τις 15100 μονάδες.

Η μητέρα των αγορών εμφανίζει  σαφώς μια πιο «άνετη» τεχνική εικόνα σε σχέση με εκείνη των ευρωπαϊκών αγορών, με την επαναφορά της όμως πάνω από τις 4357 μονάδες  να παίζει πρωτεύοντα ρόλο, μιας και η απώλεια τους «ανοίγει» τον δρόμο για τις 4295, τις 4253 μονάδες… και βλέπουμε.  (σ.σ: Στο άρθρο θερινό ηλιοστάσιο η στήλη έχει καταθέσει την άποψη της όσον αφορά τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν  τον S&P500 πέριξ των 4000-4200 μονάδων).

Ο πληθωρισμός είναι εδώ και «σπρώχνει» εκ νέου τα επιτόκια

Οι αποφάσεις τεσσάρων Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρώπη να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους, επανέφεραν τους φόβους ότι ο  επίμονος πληθωρισμός έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Πέραν της ΕΚΤ που έχει διευκρινίσει εδώ και καιρό ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία των επιτοκίων της και ως εκ τούτου η  αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα 92% μια επιπλέον αύξηση 25 μ.β στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πορεία του πληθωρισμού σε Μ. Βρετανία και Νορβηγία ώθησε τις Κεντρικές τους τράπεζες να ξαφνιάσουν τις αγορές, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 25 μβ που ήταν το αναμενόμενο, στο 5,00% και στο 3,75% αντίστοιχα.

Η αγορά πλέον προεξοφλεί από την BoE αύξηση επιτοκίων κατά 25 μβ στη συνεδρίαση του Αυγούστου, ενώ τιμολογεί με πιθανότητα 70% τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 50 μβ και τερματικό επιτόκιο στο 6,16% στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ liberal.gr