Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ο υγρός καιρός φέρνει κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο στα ελαιόδεντρα

Σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε μέτρια επίπεδα ευδοκιμούν φθινοπωρινές ασθένειες που απειλούν την ελιά, όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η καπνιά και η καρκίνωση.

Η αντιμετώπιση τους βασίζεται σε κοινά καλλιεργητικά μέτρα, όπως προτείνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας.

Φυλλόπτωση και μειωμένη καρποφορία από το κυκλοκόνιο

Το κυκλοκόνιο επρόκειτο για μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται στα φύλλα σχηματίζοντας χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια, γνωστές ως «μάτια παγωνιού». Εμφανίζεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας με βροχερό ή υγρό κλίμα και προκαλεί φυλλόπτωση, μειωμένη καρποφορία και κατ’ επέκταση εξασθένιση των δέντρων. Η καταπολέμηση του βασίζεται στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή με χαλκούχα σκευάσματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρονικό περιθώριο πριν τη συγκομιδή που ορίζεται στην ετικέτα κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Σε περιοχές όπου σημειώνεται υψηλή σχετική υγρασία καθώς και σε περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια προτείνεται να πραγματοποιηθεί και ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Καλό θα ήταν, όπου είναι δυνατόν, να ολοκληρωθεί η συγκομιδή στους ελαιώνες όπου αυτή επίκειται και να ακολουθήσει ο ψεκασμός μετά την συλλογή του ελαιοκάρπου.

Χαρακτηριστική σήψη λόγω γλοιοσπόριου

Το γλοιοσπόριο (γνωστό και ως ανθράκωση ή παστέλλα) προσβάλλει τους καρπούς όταναυτοί πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Η καταπολέμηση του πραγματοποιείται κυρίως με ψεκασμό με κατάλληλα μυκητοκτόνα ή με χαλκούχα σκευάσματα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εκεί όπου ενδημεί η ασθένεια ή εκεί όπου σημειώνεται παρατεταμένη υψηλή σχετική υγρασία. Σε ελαιώνες όπου υπάρχει προσβολή γλοιοσπορίου απαιτείται η διενέργεια ψεκασμού στα τέλη Οκτωβρίου με σχολαστική «κάλυψη» όλη της κόμης των ελαιοδέντρων, ο οποίος μπορεί να συνδυάζεται με την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου. Σε περιοχές όπου σημειώνεται σημαντικό πρόβλημα, προτείνεται να πραγματοποιηθεί και ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Για την βέλτιστη αντιμετώπιση της ασθένειας συμβάλει σημαντικά και το κατάλληλο κλάδεμα ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση της υγρασίας.

Εξασθένιση των δέντρων φέρνει η καπνιά

Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται κυρίως πάνω σε μελιτώματα εντόμων (κοκκοειδών). Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από λεπτό μαύρο στρώμα με καρποφορίες του μύκητα και στη συνέχεια προκαλείται εξασθένιση καθώς εμποδίζει τις διαδικασίες φωτοσύνθεσης και διαπνοής. Οι ειδικοί συστήνουν ταυτόχρονη αντιμετώπιση με το κυκλοκόνιο και έγκαιρη καταπολέμηση των κοκκοειδών. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται κάποιος γενικευμένος ψεκασμός για την αντιμετώπιση της καπνιάς.

Από τις πληγές στα δέντρα ξεκινά η καρκίνωση 

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες των ελαιόδεντρων. Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή́. Αξίζει  να σημειωθεί, ότι οι ψεκασμοί κατά του κυκλοκόνιου και του γλοιοσπορίου μπορούν να «αξιοποιούνται» στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της καρκίνωσης.

Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτογειονομικού Ελέγχου Καβάλας εδώ.

Πηγή: agronews.gr