Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πλήρωσαν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής κερδίζοντας επιπλέον κούρεμα 15% στο κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας. Σχεδόν ο μισός φόρος εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη καταλήξει στα κρατικά ταμεία. Το ίδιο έχει συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μήνα με το μήνα αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ.
Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις φέρνει χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει να χτίζεται δημοσιονομικός χώρος για το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζεται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι τελικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πιθανότατα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι παρά την ακρίβεια οι φορολογούμενοι τακτοποιούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και μάλιστα πολλοί πληρώνουν εφάπαξ φόρους και οφειλές. Ειδικότερα:
1. Φόρος Εισοδήματος: Σχεδόν το 50% του φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής έχει ήδη εισπραχθεί. Από 2,258 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,046 δις. ευρώ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης η οποία έληξε στις 29 Ιουλίου. Όσον αφορά το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, από 2,1 δις. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
2. ΕΝΦΙΑ: Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων το κράτος έχει εισπράξει πάνω από τον μισό φόρο ακινήτων.
3. Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιουλίου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15% . Από αυτούς:
– 156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ
– 52.000 πλήρωσαν ποσά 500-1.000 ευρώ
– 8 εξόφλησαν ποσά από 200.000 – 300.000 ευρώ
Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Την ίδια ώρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δις ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019.
Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δις. ευρώ.
Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%-40%. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο, στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.
πηγη:ot.gr