Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Οι 8 συνήθειες για μακροζωία

Μία νέα μελέτη κατέληξε στις 8 καθημερινές συνήθειες που, όταν υιοθετούνται στη μέση ηλικία, μπορεί να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας, ακόμα και δεκαετίες.

Θες να ζήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο; Μπορείς. Σύμφωνα με μία νέα παρατηρητική μελέτη υπάρχουν 8 καθημερινές συνήθειες που, όταν υιοθετούνται μέχρι τη μέση ηλικία, δηλαδή μέχρι τα 40, μπορεί να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας για πολλά-πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης που είχε διάρκεια 8 ετών συμμετείχαν 719.147 βετεράνοι του στρατού, ηλικίας από 40 έως 99 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα γονίδιά τους, ο τρόπος ζωής τους, οι εμπειρίες και τα περιβάλλοντα έκθεσής τους μπορεί να έχουν επηρεάσει την υγεία και την ευεξία τους. Ανάμεσα στα συμπεράσματά τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής Nutrition 2023, αναγνωρίστηκαν και οι 8 συνήθειες που… προσθέτουν χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Xuan-Mai T. Nguyen, «οι βετεράνοι που έχουν υιοθετήσει και τις 8 αυτές συνήθειες εμφανίζουν 13% μείωση θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούν καμία από αυτές».

Συγκεκριμένα, άνδρες που στα 40 τους έχουν υιοθετήσει και τις 8 παρακάτω συνήθειες προβλέπεται να ζήσουν 24 χρόνια περισσότερο, κατά μέσο όρο, από τους άνδρες που δεν ακολουθούν καμία από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που υπολογίζεται να ζήσουν 23 χρόνια περισσότερο.

Οι 8 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής είναι:

  • Σωματική δραστηριότητα
  • Όχι κάπνισμα
  • Διαχείριση στρες
  • Καλές διατροφικές συνήθειες
  • Όχι τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Καλές συνήθειες ύπνου
  • Καλές κοινωνικές σχέσεις
  • Όχι εθισμό στα οπιοειδή

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής του ατόμου. Για την ακρίβεια κατά το διάστημα της μελέτης (2011-2019) οι συνήθειες αυτές συνδέθηκαν με 30%-50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το στρες, η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέθηκαν με αύξηση της τάξης 20%-30% στους θανάτους, κατά τα χρόνια της μελέτης. Η δε έλλειψη θετικών κοινωνικών επαφών με αύξηση 5%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ow.gr