Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Οι λόγοι για τους οποίους οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο ήρθαν για να μείνουν

Οι τιμές πετρελαίου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια «ανακούφιση» για τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η τιμή brent εκτινάχθηκε στα 124 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδας, στο υψηλοτερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου και η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου κατά 90% έως τα τέλη του 2022. Εκτοτε, οι τιμές υποχώρησαν γύρω στα 117 δολάρια, κυρίως εξαιτίας των προβλέψεων ότι ο ΟΠΕΚ θα διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άλλα όχι αρκετό για να δώσει μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές ή να τιθασσεύσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Όμως και μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της προσφοράς, οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά. Το εμπάργκο της Ε.Ε. και η ανάκαμψη της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα κρατήσουν υψηλά τις τιμές.

Ο Μάτ Σμιθ, αναλυτής της Kpler, δήλωσε σε δηλώσεις του στο CNN ότι δεν αποκλείει οι «τριψήφιες τιμές» πετρελαίου να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. «Εάν η ζήτηση στην Κίνα συνεχιστεί και η Ρωσία εξακολουθήσει να μειώνει την παραγωγή της, τότε είναι πολύ πιθανή μία τιμή κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι», είπε.

πηγη: moneyreview.gr