Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Οι…μετεκλογικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας – Τα σημεία «κλειδιά» για την επόμενη κυβέρνηση

Μια σειρά από κρίσιμα οικονομικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα θα χρειαστεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές. Όπως προκύπτει τόσο από την ίδια την πραγματικότητα, όσο και από τα επίσημα στοιχεία αλλά και τις αναλύσεις οικονομολόγων υπάρχουν «αγκάθια» τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν το οικονομικό επιτελείο της επόμενης κυβέρνησης.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συναντήσει σημαντικές προκλήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων, με ό,τι συνεπάγται αυτό, κυρίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2024 και μετά. Παράλληλα, η πορεία των μηνών μετά τις εκλογές αναμένεται να οδηγήσει και σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, κάτι το οποίο θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό οι διεθνείς οίκοι.

Ακρίβεια και ενέργεια

Σίγουρα, ένα από τα πλέον βασικά για την επόμενη κυβέρνηση είναι διαχείριση του πληθωρισμού και της συνεπακόλουθης ακρίβειας, η οποία έχει απλωθεί σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή τη φάση, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αποκλιμάκωση (5,4% η τελευταία μέτρηση για τον Μάρτιο), ωστόσο οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.  Άλλωστε, συνέχιση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, έστω και με πιο αργό ρυθμό, έκανε λόγο δημόσια και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» είναι στο 14,3%, ήτοι σχεδόν τριπλάσιος συγκριτικά με τον μέσο πληθωρισμό.

Παράλληλα, οι τιμές στην ενέργεια δείχνουν να βρίσκονται σε μια σχετική ύφεση, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν το ξέσπασμα της κρίσης τιμών. Ο επόμενος χειμώνας ενδέχεται να φέρει νέες αυξήσεις, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, καθότι η περυσινή χειμερινή περίοδος συνοδεύτηκε από πολύ υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες, κάτι το οποίο αποτέλεσε πλεονέκτημα για την Ευρώπη και προφανώς για την Ελλάδα. Ένα ενδεχόμενο νέο «ράλι» στις τιμές θα μπορούσε να επιφέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ανάπτυξη και μισθοί

Το παραπάνω θα μπορούσε να στοιχίσει -υπό κάποιους όρους- και στην άνοδο του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να είναι πάνω από 2% για φέτος, ιδίως όταν φαίνεται πως τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν ότι τα πράγματα θα θα είναι καλύτερα από το 2022.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ