Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

ΟΗΕ: Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή – Πιθανόν η πιο ζεστή εβδομάδα στην ιστορία

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν κατά την τρέχουσα εβδομάδα καθιστώντας την ως την πιο ζεστή στην ιστορία, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι η αυξημένη θερμότητα σε συνδυασμό με την επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 17,01 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο την Τρίτη το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα περισσότερο, καθώς καταγράφηκαν 17,18 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της Γης παρέμεινε στους ίδιους βαθμούς Κελσίου με την Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο ρεκόρ από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του πανεπιστημίου του Μέιν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα κλιματικών προβλέψεων NCEP για να παρέχει μια χρονοσειρά της ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας του αέρα σε δύο μέτρα, με βάση μετρήσεις από επιφανειακές παρατηρήσεις, αλλά και παρατηρήσεις από αερόστατα και δορυφόρους. Από την πλευρά της όμως, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), οι μέθοδοι της οποίας θεωρούνται ως πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να επικυρώσει τους παραπάνω αριθμούς.

Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα αρχεία σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε ημερήσια. «Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλά και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο», δήλωσε η NOAA.

Γκουτέρες για κλιματική αλλαγή: Κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση

Ωστόσο, με αφορμή τις αναλύσεις που θέλουν τη συγκεκριμένη εβδομάδα ως την πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο Αντόνιο Γκουτέρες συμπλήρωσε πως «αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας».

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του φαινόμενου Ελ Νίνιο την Τρίτη. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, έτος που παραμένει ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. «Οι πιθανότητες θέλουν τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών. Ο όρος «όλων των εποχών» σημαίνει πως θα είναι ο θερμότερος μήνας από την Eemian εποχή, που είχε σημειωθεί κατά τη μεσοπαγετώδη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», δήλωσε ο δρ. Κάρστεν Χόστεϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Διάφορα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν καύσωνες και την Πέμπτη. Η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα ο κόσμος έζησε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι νότιες ΗΠΑ έχουν επηρεαστεί έντονα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Σε πολλές περιοχές της Κίνας, σημειώθηκε ένας διαρκής καύσωνας, με θερμοκρασίες που έφτασαν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή: Ασυνήθιστες θερμοκρασίες στην Ανταρκτική

Ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες των νέων ρεκόρ ζέστης κατά την εβδομάδα που πέρασε. Αξίζει να σημειωθεί πως σε τμήματα της ηπείρου και του ωκεανού σημειώθηκαν θερμοκρασίες κατά 10 με 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τους μέσους όρους, από το 1979 έως το 2000.

«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ιδιαίτερα γύρω από την Ανταρκτική αυτήν την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα των ανέμων πάνω από τον ωκεανό είναι ισχυρά και ωθούν τον θερμό αέρα βαθύτερα νότια», δήλωσε ο Ραγκού Μουρτουγκάντε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Ο Χάρι Βιτζαγιαραγκαβάν, εξερευνητής και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και ότι οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας. «Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική. Κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: lifo.gr – Με πληροφορίες από Guardian, Associated Press