
Ο Δήμος Τρίπολης ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Intelligent Cities Challenge (ICC), κλείνοντας έναν κύκλο καινοτομίας, μετασχηματισμού και συνεργασίας και ανοίγοντας έναν νέο ορίζοντα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της πόλης. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενέπλεξε 136 πόλεις από όλη την Ευρώπη με κοινό στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης και ψηφιακά ώριμης αστικής ανάπτυξης. Η συμμετοχή της Τρίπολης δεν αποτέλεσε απλώς θεσμική επιλογή, αλλά μια βαθιά πολιτική και στρατηγική δέσμευση στον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Στην καρδιά αυτής της μετάβασης βρίσκεται ο θεσμός των Local Green Deals, μέσα από τους οποίους η Τρίπολη δρομολόγησε πολυδιάστατες παρεμβάσεις. Με την υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Βοηθού Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Επιχειρηματικής Υποστήριξης, ενός «ψηφιακού σύμβουλου» που θα καθοδηγεί βήμα-βήμα τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας, υπογράφηκε η στήριξη και η διάχυση του ψηφιακού βοηθού στα υφιστάμενα ψηφιακά δίκτυα ενημέρωσης επιχειρηματιών, ενισχύοντας την πράσινη επιχειρηματικότητα και την προσβασιμότητα σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω ενός ψηφιακού βοηθού και παράλληλα προωθείται η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και συστημάτων ανάλυσης δεδομένων για την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών και πράσινων λύσεων. Ένα ακόμα φιλόδοξο LGD ήταν η συνεργασία του Δήμου με την κοινοπραξία EUSIF SL, για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης πόλης. Το έργο στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 75% και ετήσια εξοικονόμηση άνω των 1.000 τόνων CO2. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από καινοτόμες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες IoT, πλατφόρμες ανάλυσης big data και AI-βασισμένα εργαλεία διαχείρισης ροής ενέργειας και απορριμμάτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, η ομάδα του Δήμου συμμετείχε ενεργά σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ενισχύοντας τον ρόλο της Τρίπολης στον ευρωπαϊκό διάλογο. Τον Νοέμβριο του 2023, η Τρίπολη έλαβε μέρος στο “Strategy City Lab” στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν στρατηγικές ηγεσίας και συνεργασίες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Τον Φεβρουάριο του 2025, συμμετείχε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Δημάρχων στο Πόρτο της Πορτογαλίας, προωθώντας συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την πράσινη βιομηχανική αναγέννηση. Το Μάρτιο του 2025, στο πλαίσιο της τελικής Διάσκεψης του ICC “From Challenge to Change” στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές των Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών της Τρίπολης, με συμμετοχή άνω των 250 ηγετών πόλεων και επιχειρήσεων. Εκεί, ανακοινώθηκαν δεσμεύσεις συνολικής χρηματοδότησης ύψους €1,9 δισ. για τις συμμετέχουσες πόλεις.
Ο Δήμος Τρίπολης απέδειξε ότι ακόμη και μία μεσαίου μεγέθους ελληνική πόλη μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα σε μητροπόλεις της Ευρώπης, να καινοτομήσει και να πρωτοπορήσει. Η συμμετοχή στο ICC αποτέλεσε παρακαταθήκη γνώσης, συνεργασιών και τεχνογνωσίας, εδραιώνοντας μια νέα πολιτισμική και θεσμική κουλτούρα διακυβέρνησης.
Η εμπειρία αυτή αποτελεί πλέον θεμέλιο λίθο για τα επόμενα βήματα. Ο Δήμος συνεχίζει να επενδύει σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Green Fund και το “Ελλάδα 2.0”, ενώ η δέσμευσή του για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, σε συνεργασία με την Καλαμάτα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, παραμένει αταλάντευτη.
Η Τρίπολη έχει πλέον εισέλθει σε μία νέα εποχή. Με αυτοπεποίθηση, γνώση και συλλογική προσπάθεια, συνεχίζει να χαράζει πορεία ως μία από τις πιο ενεργές, δυναμικές και καινοτόμες πόλεις της σύγχρονης Ευρώπης.
«Με πίστη στη δύναμη της καινοτομίας και συνεργασίας, η Τρίπολη κάνει πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ICC ήταν μόνο η αρχή. Πάμε μπροστά, μαζί.»