Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Olympia Forum IV – Έλενα Κουντουρά: «Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη του τουρισμού για όλες τις περιφέρειες»

Ο ρόλος των πόλεων και των περιφερειών της ΕΕ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της χώρας ήταν το θέμα που ανέλυσαν κατά την διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Στην συζήτηση που συντόνισε ο πρώην Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, η Έλενα Κουντουρά  ανέφερε ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες έχουν ένα κρίσιμο ρόλο στο πώς αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία κρίσιμα θέματα αλλά και θωρακίζεται για το αύριο. «Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και πρέπει να σχεδιάσουμε όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και ευημερία στο μέλλον. Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού κάθε πόλη έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες για να έχει ισχυρή απασχόληση και να ισχυροποιήσει τη θέση της στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χάρτη», τόνισε στη συνέχεια.

Η κα Κουντουρά πρόσθεσε ότι ο τουρισμός προσφέρει το 20% του ΑΕΠ και για αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που με σκληρή δουλειά και σχέδιο καταστήσαμε έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς πριν από την περίοδο του κορονοιου.

«Ενισχύσαμε τη θέση της στον τουριστικό χάρτη και έτσι την επόμενη μέρα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Έχοντας την τιμή να είμαι υπουργός τουρισμού βάλαμε τις βάσεις για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τουρισμού 365 μέρες το χρόνο. Θεσμοθετήσαμε τον βιώσιμο τουρισμό, και φυσικά θεσμοθετήσαμε όλες τις μορφές τουρισμού κάτι για το οποίο είμαστε πρωτοπόροι. Αντιμετωπίσαμε σοβαρές κρίσεις αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να είναι ένα παγκόσμιο brand παγκοσμίως φέρνοντας συνολικά εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα έχει ανάγκη η χώρα. Ο τουρισμός είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης και παρασύρει όλους τους άλλους τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα τον κατασκευαστικό κλάδο, την ενέργεια, τον πολιτισμό και είχε μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία εκείνα τα δύσκολα χρόνια» τόνισε η Ευρωβουλευτής.

Ακολούθως η Έλενα Κουντούρα αναφέρθηκε λεπτομερώς στα όσα έγιναν στο υπουργείο κατά τη διάρκεια της παρουσίας της τόσο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος αλλά και του συναλλάγματος το οποίο μπήκε στη χώρα μας σε κρίσιμες πραγματικά περιόδους. Ιδιαίτερη βάση έδωσε στις νέες μορφές τουρισμού που αναπτύχθηκαν μέσα από διεθνείς συμφωνίες, που άνοιξαν πολλές νέες αγορες.  Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το Κατάκολο αναβαθμίστηκε πολύ από τις συμφωνίες οι οποίες υπογράφτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα τόνισε ότι μέσω του τουρισμού στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που είναι η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας βοηθώντας να ανταπεξέλθουν σε όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει μετά από την πανδημία.

Η Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη του τουρισμού για όλες τις περιφέρειες και για ισότιμες ευκαιρίες στην ανάπτυξη. Με παρέμβαση της στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, μία από τις αρχικές προτάσεις που υιοθετήθηκε είναι για έναν Ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, αφού καμία χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της όταν υπάρχουν τόσο ισχυρές κρίσεις που όπως είπε “έζησα κατά την περίοδο που ήμουν στο υπουργείο”.

Μάλιστα – όπως σημείωσε – έχει ξεκινήσει να καταρτίζεται η ατζέντα για το βιώσιμο τουρισμό όπου μπορούν όλες οι περιφέρειες να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους. Και τόνισε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ανάπτυξη όχι μόνο του τουρισμού αλλά γενικότερα και τομέων όλης της χώρας. Φυσικά δεν έλειψε και η αναφορά της στο ότι πρέπει να υπάρχουν προγράμματα για την κατάρτιση πάνω στον τουρισμό ενώ τέλος στάθηκε και στις υποδομές που πρέπει να υπάρχουν για να προβάλλει μία περιοχή το καλύτερο σε αυτόν που την επισκέπτεται.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα τόνισε χαρακτηριστικά και πρέπει να πληρούμε όλους τους όρους της βιωσιμότητας για να τα καταφέρουμε. Επίσης τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθούν σε Αρχαία Ολυμπία και Ήλιδα ειδικά θεματικά πάρκα τα οποία θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και θα προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και από το εξωτερικό και από την Ελλάδα.

Μ. Κατρίνης: «Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο»

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης στάθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία κομβική περιοχή παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ότι γίνεται σε αυτή την περιοχή δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο. Τόνισε όμως ότι υπάρχει ευθύνη από τον πολιτικό κόσμο προκειμένου σαν χώρα να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όλες αυτές τις συμμαχίες που έχουμε, αλλά δεν πρέπει αυτες να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των άλλων χωρών όπως του ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να υπάρχουν ετεροβαρή στοιχεία.

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ανέφερε ότι γνωρίζουμε λίγα πράγματα, που δεν είναι ανεξάρτητα από όλα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι πρέπει τα κανάλια της διπλωματίας να είναι πάντα ανοιχτά αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδιως όταν το ένα μέρος αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Χαρακτηρίστε την στάση της Ελλάδος στο ουκρανικό ζήτημα σωστή αφού δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όμως στάθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετείχε σε αυτές τις κυρώσεις.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να έχει δυνάμεις στα ελληνικά νησιά και δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης.  «Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα δεχτεί να συζητήσει θέματα τα οποία βασίζονται σε ανιστόρητες θεωρίες κάτι φυσικά που ζητάει επιτάσεως η Τουρκία.», πρόσθεσε.

Για την ΑΟΖ είπε ότι η διαφορά αυτή θα πρέπει να επιλυθεί βάσει των διεθνών κανόνων που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν εφαρμόζει. «Όμως δεν πρέπει να έχουμε πολλές ελπίδες ότι μπορεί να συμβεί αυτό εύκολα αφού στη γείτονα χώρα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα ευρύ φάσμα συζητήσεων πάνω σε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, προσδοκίες οι οποίες θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνες αν υιοθετηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης στάθηκε παράλληλα και σε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμφωνίας και ακολουθούν δικές τους πολιτικές που φυσικά δεν είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία προκειμένου αυτή να μην συμπεριφέρεται σαν ταραξίας στον Ευρωπαϊκό χώρο.