Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Olympia Forum IV – Λευτέρης Αυγενάκης: «Έρχεται το νέο σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ»

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας συζητήθηκαν εκτενώς, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Στην συζήτηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και ο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, την οποία και συντόνισε ο δημοσιογράφος του TRT, Σωτήρης Πολύζος.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην παρουσία του στη Θεσσαλία και στο τι πρέπει να γίνει εκεί για να επουλωθούν οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

«Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται και στο πεδίο αλλά και στο γραφείο συνδυαστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και συμπλήρωσε «ήδη κλιμάκιο με πολύ μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια project, δουλεύει νύχτα-μέρα υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να δουλέψουμε πάνω σε αυτές και να πετύχουμε το καλύτερο. Μέσα από τα νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, πρέπει να πάμε μπροστα και να μην μείνουμε πίσω».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό στο θέμα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, ο Υπουργός, ανέφερε ότι «η πολιτεία κινήθηκε ταχύτατα μετά το συμβάν των πλημμυρών στη Θεσσαλία, και επεσήμανε ότι τεχνολόγοι και ειδικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Θεσσαλία προκειμένου τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πληγέντων και κυρίως να δοθούν αποζημιώσεις για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο». Παράλληλα, επισήμανε ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταχύτατα για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις αναγκαίες αποζημιώσεις, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, και να υπάρξει ειδική μέριμνα, όσον αφορά τα ζώα τα οποία χάθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες».

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης, κάλεσε τον κόσμο να κάνει άμεσα τη δήλωσή του προκειμένου να αποζημιωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί τα στρέμματα που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία ξεπερνούν τις 900.000.

Ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα, για να μπορεί η πολιτεία να προσφέρει περισσότερα»,  και στάθηκε ιδιαίτερα στα κακώς κείμενα που έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλία, από επιτήδειους οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν μέσα από ανακριβείς δηλώσεις.

Σχετικά με το παραπάνω “φαινόμενο”  τόνισε ότι οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτό αφού δεν παράγονται στη Θεσσαλία, όμως κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα κατάσταση. «Είναι ντροπή αυτό και μόνο ντροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση επισήμανε ότι «μέχρι το βράδυ θα έχει έρθει στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ, που θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μπορεί ο κάθε παραγωγός να βλέπει τη ζημιά που έχει υποστεί πιο εύκολα από ότι σήμερα και φυσικά να μπορεί να δει την παραγωγή του, και τι χρειάζεται αυτή για να γίνει καλύτερη.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγρότες θα πρέπει να μπουν σε ένα νέο κόσμο παραγωγής, και ιδίως οι επαγγελματίες αγρότες. «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη, που θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσει κατάρτιση και εκπαίδευση. Επίσης πρέπει να υπάρχει πιο σωστός τρόπος διαμοιρασμού των επιδοτήσεων, για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι θα ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα επαγγελματικά».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε δυναμικό πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ Αυγενάκης. «Είναι προσωπική μου δέσμευση αλλά και του πρωθυπουργού. Θέλουμε 60.000 νέους αγρότες και η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για να γίνει αυτό. Δόθηκε μάλιστα μία σημαντική πρώτη βοήθεια σε όσους από αυτούς θα επενδύσουν πάνω στη καλλιέργεια της γης», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε πως «το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε πρώτιστα είναι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, γιατί πολλοί νέοι αγρότες αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να “μπουν” σε σύγχρονους νέους τρόπους καλλιέργειας, ενώ φυσικά μεγάλο άγχος για όλους είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Επίσης τόνισε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα. Μέσα από αυτή τη οδηγία μπορούμε να οδηγηθούμε σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες και σε πιο ανθεκτικά προϊόντα που θα αντέχουν τη κλιματική κρίση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τους αγρότες να αναζητούν αυτούς που σύγχρονους νέους τρόπους καλλιεργειών».

Όπως επισήμανε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να το καταφέρουμε αλλά είμαστε σε καλό σημείο και έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, αφού έχουμε υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να κάνουμε μεγάλα βήματα στην κατάρτιση των αγροτών».

Αναφορικά με τους Ηλείους αγρότες, ο βουλευτής σημείωσε πως, «αυτό που τους απασχολεί έντονα είναι να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα για τις ζημιές που έχουν υποστεί και για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι μεγάλο, καθώς και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, μιας και υπάρχουν προϊόντα που δεν μπορούν να πουληθούν στην τιμή που θα έπρεπε στο ράφι και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει».

Υπό αυτό το πρίσμα τόνισε, πως «πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση του νερού, γιατί αυτό θα σημαίνει και καλύτερα αγροτικά προϊόντα και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει μεγάλη επένδυση στη νέα γενιά των αγροτών».

Όπως είπε, «έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να έρθει στην Ηλεία κάτι αντίστοιχο με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που θα καταρτίζει τους νέους αγρότες, και φυσικά να προχωρήσουμε και σε συνεταιριστικά σχήματα δίνοντάς τους φυσικά διάφορα κίνητρα».

Ο κ. Νικολακόπουλος, στάθηκε ακόμα στο ότι «θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερες υποδομές στην Ηλεία, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί λύση και στα χρέη τα οποία υπάρχουν σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ».

Ακόμη, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής δήλωσε ότι «είναι στοίχημα του πρωθυπουργού και ένα τεράστιο θέμα για την Ηλεία και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να τα καταφέρουμε καλύτερα».

Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά το θέμα της σταφίδας, να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι αγρότες μας που την καλλιεργούν, να ξέρουν ότι θα έχουν ένα καλό εισόδημα», ενώ για τα συνεταιριστικά σχήματα τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά και νέα, τα οποία είναι αρκετά δυναμικά και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα αφού βέβαια και η πολιτεία τους δώσει κάποια σοβαρά κίνητρα».