Για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, συνολικά για τον χώρο της Αριστέρας και της Κεντροαριστεράς καθώς και για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πατρίς» Γιώργο Μικελόπουλο, στα πλαίσια του Olympia Forum V που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία.
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη του κόμματος και τις ενέργειες προκειμένου η Νέα Αριστερά να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στην πολιτική σκηνή του τόπου, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε ουσιαστικά ως Κ.Ο. με 11 βουλευτές και λειτουργήσαμε σχεδόν ένα χρόνο δε ένα ιδιότυπο καθεστώς, καθώς δεν είχαμε κομματική συγκρότηση. Αυτός ο κύκλος λειτουργίας κλείνει και ανοίγει ένα νέος, με το συνέδριό μας από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το οποίο ουσιαστικά είναι το ιδρυτικό, όπου θα συγκροτήσουμε τα όργανά μας, θα παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις και θα επιχειρήσουμε να επανασυστηθούμε στην ελληνική κοινωνία και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Θα επιχειρήσουμε και σε πολιτικό και σε οργανωτικό επίπεδο να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερό της πολιτικής και κυρίως στον αριστερό και προοδευτικό χώρο».
«Σαφές ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείο δεν υπάρχει το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»
Στην ερώτηση για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και την απάντηση που πήρε στην Βουλή από τον κ. Ταχιάο, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως «Πρόκειται για το πιο σημαντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο συνδέει δύο περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και μετά από τόσα χρόνια, το 2024, πρέπει πάλι να συζητήσουμε για την σκοπιμότητά του, ενώ το έργο σέρνεται για πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην μπαίνει στην ατζέντα της το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Να μην είναι μέρος του πολιτικού της σχεδιασμού. Το γεγονός ότι φτάνουμε να συζητάμε για αυτό το έργο με μια κυβέρνηση που βρίσκεται 5,5 χρόνια στην εξουσία, η οποία είχε μπροστά της πλήρη άρση του δημοσιονομικού περιορισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έδινε επιτέλους μια δυνατότητα στη χώρα μας να χαράξει μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αντιμετώπιζε χρόνιες παθογένειες. Και εδώ έχουμε ακριβώς αυτή την περίπτωση. Ένα έργο τα οποίο ήταν κακοσχεδιασμένο από την αρχή, που ο άξονας αυτός είχε μείνει εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Και ακούσαμε σήμερα τον υφυπουργό να μας λέει ότι οι προμελέτες αναμένονται, ενώ υποτίθεται ότι ήδη είχαν κατατεθεί στο υπουργείο και δουλευόταν και ακούσαμε να πετάγονται νούμερα στον αέρα για το κόστος, 700-750 εκατ. Όλο αυτό δείχνει ότι το έργο είναι στον αέρα. Είναι σαφές ότι στο σχεδιασμό του υπουργείο δεν υπάρχει καμία βούληση να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο».
Απαντώντας για το αν η ένωση δυνάμεων Ηλείας – Μεσσηνίας μπορεί να δείξει το δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο δεν είναι απλώς μια αστοχία, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει στις τσέπες λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο, ζοφερό, σκοτεινό περιβάλλον, υπάρχει και μια χαραμάδα ελπίδας, που είναι ότι με αφορμή το συγκεκριμένο έργο οι φορείς της Ηλείας και της Μεσσηνίας έχουν ενώσει δυνάμεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσουμε. Τα συμφέροντα είναι κοινά και οι τοπικές κοινωνίες μόνο να κερδίσουν έχουν. Καλώ όλους τους φορείς να συνεχίσουν να διεκδικούν και η ευθύνη που έχουμε είναι να αναδεικνύουμε αυτές τις διεκδικήσει».
Διοργάνωση
ΠΑΤΡΙΣ
DELPHI ECONOMIC FORUM