Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Online τσιμπίδα από την Εφορία

Τον δρόμο της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις και τους ελέγχους σε συναλλαγές από ψηφιακές πλατφόρμες και των διατάξεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση εντός της εβδομάδας και βάσει των ρυθμίσεων οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, να γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και προβλέπει κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές Αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Το σχέδιο προβλέπει καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα στις ψηφιακές πλατφόρμες που μισθώνουν ακίνητα ή παρέχουν υπηρεσίες ή πουλάνε αγαθά, οι οποίες δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ. Περιλαμβάνει μάλιστα αυστηρά πρόστιμα έως 200.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Το σχέδιο νόμου το οποίο είχε μπει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Αυγούστου, πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, φέρνει ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr