Παρασκευή
4
Ιούλιος
TOP

ΟΠΕΚΕΠΕ: 8 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έκανε ο Χαρίτσης και η κυβέρνηση δεν απάντησε στις 5

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, εντούτοις κατά το…πρόσφατο παρελθόν, όταν δεν είχε σηκωθεί ακόμη τόση σκόνη γύρω από την υπόθεση, πριν το τσουνάμι των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, την μεταφορά της δικογραφίας στη Βουλή και τους αποκαλυπτικούς διαλόγους, οι υπουργοί της ΝΔ ρωτήθηκαν από το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση για την δυσώδη υπόθεση 8 φορές.

Στις 5; Σιγή ιχθύος. Στις άλλες 3, οι γαλάζιοι υπουργοί φαίνεται πως επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Στην Πατησίων εκτιμούν ότι το σύνολο των αντιδράσεων των κυβερνητικών στελεχών αποδεικνύει την προσπάθεια συγκάλυψης, την μετάθεση ευθυνών και την αποφυγή της ουσιαστικής συζήτησης επί συγκεκριμένων δεδομένων.

Αναπάντητες ερωτήσεις και αποφυγή ευθυνών

Στις 8 Απριλίου 2024, 5 βουλευτές της ΝΕΑΡ κατέθεσαν ερώτηση που αφορούσε τον έλεγχο 16.000 ΑΦΜ, των οποίων η πληρωμή είχε δεσμευτεί. Μάλιστα, είχαν υπογραμμίσει ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα «εστιάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων και καταβολής των ενισχύσεων ή ενεργοποίησης των προβλεπόμενων κυρώσεων». Μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης είχε ερωτηθεί για πόσα από τα «16.000 ΑΦΜ», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη από τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε πόσα έχουν καταβληθεί οι σχετικές ενισχύσεις. Τότε, σε σχετική τεκμηρίωση του Οργανισμού προς το υπουργείο, που έφερε την υπογραφή του Κυριάκου Μπαμπασίδη, αναγραφόταν ότι σε σχέση με την χωροταξική κατανομή των δεσμευμένων δυνητικά δικαιούχων  -που ανέρχονταν σε 16.548 ΑΦΜ- τα 11.725 ήταν στην Κρήτη (!).

Στις 25 Απριλίου, η Κ.Ο. της Νεαρ επανήλθε στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ. Στις 19 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους κατατέθηκε ερώτηση για την πορεία υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, όπου πάλι η κυβέρνηση δεν απάντησε. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε νέα ερώτηση της Κ.Ο. της ΝΕΑΡ, οι βουλευτές του κόμματος έκαναν λόγο για εντυπωσιακή αύξηση των αιγοπροβάτων στην Κρήτη, που αγγίζει το 50%. Στη σχετική ερώτηση, η Πατησίων υπογράμμιζε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 είχαν δηλωθεί για το σύνολο της χώρας 10.826.000 αιγοπρόβατα, τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ήταν 16.756.309. Στην προκειμένη περίπτωση, ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας δεν έδωσε πειστικές  απαντήσεις για το τι συνέβη στην Κρήτη και γιατί υπάρχει τέτοια απόκλιση με τα στοιχεία της Eurostat.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2024, με φόντο την απομάκρυνση διευθύντριας ελέγχων του Οργανισμού, η ΝΕΑΡ επανήλθε στην υπόθεση του «αμαρτωλού» οργανισμού θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ