Την δική του εικόνα για την επιστράτευση και συνολικά για τη σχέση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις με την κοινωνία παρουσίασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης στην Πράγα την Πέμπτη (17.09.2026). Μεταξύ των σημείων της παρέμβασής του ήταν η φιλοσοφία του «Οπλίτη-Πολίτη», προκειμένου οι στρατεύσιμοι να υπερασπίζονται τον τόπο τους, μιας – και όπως είπε – ο επαγγελματικός στρατός δεν μπορεί να δημιουργήσει το μέγεθος της στρατιωτικής ισχύος που είναι απαραίτητο για μία σύγκρουση μακράς διάρκειας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη στρατιωτική κινητοποίηση και την επιστράτευση, δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης στην τσεχική πρωτεύουσα την Πέμπτη.
Ο στρατηγός Χούπης συμμετείχε ως ομιλητής στην 3η Σύνοδο Άμυνας της Πράγας (IISS Prague Defence Summit), η οποία διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies – IISS) από την Τετάρτη 16 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026.
Μίλησε για τη στρατιωτική κινητοποίηση και την επιστράτευση υπό το πρίσμα των σύγχρονων απειλών και των τεχνολογικών εξελίξεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πιο ευέλικτων και ανθεκτικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που συνδέει την άμυνα με την κοινωνία και τη συνεργασία πολιτικού και στρατιωτικού τομέα.
Στη σύνοδο συμμετείχαν 250 κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας, αναλυτές και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την ευρωατλαντική κοινότητα και πέραν αυτής, με αντικείμενο τις σύγχρονες προκλήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε στην τρίτη θεματική ενότητα της Συνόδου με τίτλο «Rethinking Military Mobilisation in Europe».
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του newsit.gr.