Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Π. Μαντάς για ενισχύσεις σε ξηρά σύκα: «Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ – Αιτήσεις μέχρι αρχές Ιουνίου»

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους δικαιούχους ενισχύσεων ξηρών σύκων, καθώς και μιας σειράς άλλων αγροτικών προϊόντων, σε συνέχεια της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης προϊόντων του πρωτογενή τομέα που έχουν πληγεί από την πανδημία, μετά και την πρόσφατη έγκριση που δόθηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία που ξεκίνησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν λίγο καιρό, με στόχο την απευθείας ενίσχυση των παραγωγών ξηρών σύκων με το ποσό των 67 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης αποτελεί η υποβολή Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020, καθώς και κάθε δικαιούχος να διαθέτει τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση επίσης εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών, καθώς και όσοι έχουν λάβει ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη ή είχαν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019. Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 4/6/2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Όλα τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα σε καθεστώς ενίσχυσης»

Για την υλοποίηση της ενίσχυσης είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σύκων και Ξηρών Καρπών – ΣΥΚΙΚΗ και τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνδυασμό αφενός με τις υπόλοιπες ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη Μεσσηνία (ελαιόλαδο, επιτραπέζια ελιά, καρπούζι, πατάτα και θερμοκηπιακές καλλιέργειες), αφετέρου με την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας μέσω του de minimis που ήδη προγραμματίζει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται το απαραίτητο περιθώριο σε όλους τους παραγωγούς, τους συνεταιριστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας να παραμείνουν προσηλωμένοι στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, τονώνοντας τόσο την τοπική οικονομία όσο και τις εξαγωγές.