Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που αφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο τη φυματίωση με πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα και με τη θνητότητα να φτάνει το 50% των περιπτώσεων χωρίς θεραπεία.
Το 2022, καταγράφηκαν 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η αιτία θανάτου συνολικά. Το σύνολο των θανάτων από φυματίωση είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια. Στο πλαίσιο του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως.
Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους: 1. Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά. 2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη. 3. Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών και σύγχρονων διαγνωστικών τεστ, η φυματίωση παραμένει μια σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας εργασίας της ΕΠΕ « Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια», Χαράλαμπος Μόσχος. «Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης ήταν και παραμένει πάντα ο ίδιος: η εξάλειψη της νόσου παγκοσμίως, πέρα από προκαταλήψεις, στίγμα και τοπικισμούς. Όπως άλλωστε απέδειξε και η πρόσφατη πανδημία, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς» προσθέτει ο κ. Μόσχος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Φυματίωση σήμερα» στο οποίο θα συμμετάσχουν: η παθολόγος- λοιμωξιολόγος Σοφία Χατζηαναστασίου, η οποία θα παρουσιάσει την «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Ελλάδα», η παθολόγος -φυματιολόγος Μαρία Σιωνίδου, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα «Λανθάνουσα φυματίωση: ποιοι πρέπει να ελεγχθούν” και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Φυματιολογίας ΑΠΘ Κατερίνα Μανίκα η οποία θα μιλήσει για τη «Φυματίωση στις “ευαίσθητες” κοινωνικές ομάδας». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου καθώς και θεατρική παράσταση με τίτλο «Sanatorium».
Πηγή: aftodioikisi.gr