Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Πανελλήνιες: Αυτές θα είναι οι αλλαγές σε μηχανογραφικό και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αλλαγές αναμένονται στις Πανελλήνιες 2022, καθώς τους επόμενους μήνες το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να επανασχεδιάσει ένα μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού χάρτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο σχεδιασμός περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αλλαγές στο μηχανογραφικό των υποψηφίων και στους συντελεστές βαρύτητας, καθώς και πολλές καταργήσεις τμημάτων.

Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο θα προκληθούν εξαιτίας του ενεργού ρόλου που θα έχουν τα πανεπιστήμια, καθώς αναμένεται να κληθούν τα ίδια να ορίσουν τον πήχη για τους φοιτητές, διαμορφώνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Οι Πανελλαδικές του 2022 θα έχουν νέους συντελεστές βαρύτητας, με το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίζει τον συντελεστή που επιθυμεί ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Για παράδειγμα, το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ μπορεί να ορίσει υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας για το μάθημα της Χημείας, απ’ ό,τι για τη Βιολογία, που ίσχυσε φέτος. Αντίστοιχα, το Φυσικό να επιλέξει οι πρωτοετείς του να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική απ’ ό,τι στα Μαθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν θα είναι καθοριστικός για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα, αλλά αντίθετα θα είναι οι επιδόσεις στα μαθήματα που έχει επιλέξει το ίδιο το πανεπιστημιακό τμήμα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον το επιθυμούν, τους συντελεστές που όρισαν φέτος για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η επιλογή κάποιων Ιδρυμάτων να επιλέξουν υψηλό συντελεστή οδήγησε σε παράδοξα, όπως στην περίπτωση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη, που βρέθηκε με μηδενικό αριθμό εισακτέων από τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών. Ενδεικτικά η ΕΒΕ στο Αρχιτεκτόνων Ξάνθης ήταν 14,45, όταν στο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων ήταν 10,51, με αποτέλεσμα η σχολή να «κλείσει» όλες τις θέσεις της.

Ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Τέλος, το νέο σύστημα προβλέπει και δεύτερο γύρο συμπλήρωσης μηχανογραφικών, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει τη φιλοσοφία των υποψηφίων, όσον αφορά στις επιλογές τους.

Από τη νέα χρονιά, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο με περιορισμένες επιλογές και όχι όπως ίσχυε μέχρι φέτος όπου είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν το σύνολο των σχολών. Στη συνέχεια, αφού βγουν τα αποτελέσματα, όσοι δεν πέρασαν στη σχολή των πρώτων επιλογών τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο διεκδικώντας τις εναπομείνασες θέσεις, που δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φάση, εφόσον βέβαια βρίσκονται πάνω από το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην κατάργηση τμημάτων:

-Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ο αριθμός των επιτυχόντων στα τμήματα θα έχουν βαρύνουσα σημασία, όπως υπογραμμίζουν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων, όπως όλα δείχνουν, θα κυριαρχήσουν στην αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα των τμημάτων.

-Οι προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων θα συμβάλουν και αυτές με τη σειρά τους στην αναδιάρθρωση του χάρτη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με δική του πρόταση, την οποία εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας, έχει τέσσερα τμήματα λιγότερα ήδη από φέτος. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ζητήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από τις διοικήσεις των υπόλοιπων πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εξορθολογισμού στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ειδικότερα, στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων όπου παρευρέθη, ζήτησε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν αποσταλεί οι προτάσεις, ώστε να τις μελετήσει η πολιτική ηγεσία.

-Ο ρόλος της ΕΘΑΕΕ, της ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, θα είναι καίριος, καθώς οι εισηγήσεις της θα ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη. Η ζήτηση των παρεχόμενων σπουδών στην αγορά εργασίας θα αποτελέσει «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις.

-Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τον τελικό σχεδιασμό. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το έργο του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος αλλά και η «μοναδικότητα» των σπουδών του θα καθορίσουν σε έναν βαθμό το αν θα είναι βιώσιμα στα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Η υπερπληθώρα τμημάτων, με αντικείμενο σπουδών τα Μαθηματικά ή τις Γεωπονίες, ακόμα και κάποιες ειδικότητες οικονομικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο… μικροσκόπιο, ώστε να αξιολογηθούν και είτε να επιβιώσουν στον νέο χάρτη είτε να καταργηθούν.

Πηγή: eleftherostypos.gr