Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ: Δραματική η κατάσταση των υγειονομικών δομών της Μεσσηνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Σε συνέχεια και των προηγούμενων παρεμβάσεων μας για την τραγική κατάσταση των δομών υγείας της Π.Ε Μεσσηνίας, εξακολουθούμε να βιώνουμε το δράμα της πολιτικής Μητσοτάκη στον πιο ευαίσθητο τομέα της πατρίδας μας. Αποκορύφωμα τα πρόσφατα τεκταινόμενα στην Κορώνη που ανέδειξαν το έλλειμμα κάλυψης όλης της περιοχής της Ανατολικής Πυλίας αλλά και στο κέντρο υγείας Φιλιατρών με την ανυπαρξία ιατρού. Την ίδια ώρα που με περισσό θράσος η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Κα Γκάγκα μαζί με πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, φίλους και ημετέρους φωτογραφίζονταν ως σύγχρονοι “Νέρωνες” της Δημόσιας Υγείας, χαμογελαστοί και αμέριμνοι στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας χωρίς να εξαγγείλουν το παραμικρό, χωρίς να δεσμευτούν για το παραμικρό.

Η δημόσια υγεία είναι ο πιο ευάλωτος και ευαίσθητος τομέας για την ασφάλεια των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσων μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Δυστυχώς οι εμμονές της ΝΔ αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και μετατρέπουν τους ιατρούς του σε φθηνά εργατικά χέρια ιδιωτικών ομίλων. Εξωθώντας τους πολίτες στην αγκαλιά ιδιωτικών κέντρων όπως είδαμε και με το τελευταίο νομοσχέδιο έκτρωμα για το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά η Ελλάδα κατανέμει μόλις το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στην υγεία, τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει (σε μερικές περιπτώσεις κατά πολύ) το 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δημόσια δαπάνη για την υγεία, να μην υπερβαίνει το 4,7% έναντι μέσου όρου 7,85% για την Ε.Ε. Η χρηματοδότηση προγραμμάτων και υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, βάζοντας σε σημαντικό κίνδυνο τη μελλοντική βιωσιμότητα (sustainability) και ανθεκτικότητα (resilience) του συστήματος υγείας στη χώρα. Η διαχρονική απουσία της δημόσιας δαπάνης άφησε σημαντικό χώρο στην ιδιωτική δαπάνη για την υγεία η οποία κυμαίνεται περίπου στο 40% της συνολικής ή 3% του ΑΕΠ – μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ. Ενώ οι απευθείας ιδιωτικές πληρωμές στην Ελλάδα αποτελούν το 90% της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, ένα ποσοστό συγκρίσιμο μόνο με αυτό της Βουλγαρίας.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως στοιχειό του DNA της παράταξης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος. Διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και αποτελεί βασικό μοχλό για την συγκράτηση των πληθυσμών στην ύπαιθρο, την τουριστική ανάπτυξη (ιδιαίτερα στην περιοχή μας) και γενικά αποτελεί την ύψιστη ένδειξη ανταπόδοσης και σεβασμού στο σύνολο των πολιτών της Χώρας. Στο πρόγραμμα μας δεσμευόμαστε για την ισχυρή στήριξη του ΕΣΥ, του προσωπικού και τον δομών του ως βασικό στοιχείο δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα όπως περιγράφονται στις ανακοινώσεις του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας και του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας. Η υποστελέχωση σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εμφανής παντού. Το υφιστάμενο προσωπικό υπερβαίνει εαυτό για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε αντίξοες συνθήκες και με υπεράριθμες εφημερίες ενώ υπέρμετρο βάρος πέφτει στις πλάτες των αγροτικών ιατρών και των ειδικευόμενων.  Οι πολίτες έχουν όμως μνήμη και κρίση και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κάλπη σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έκαναν το παραμικρό και την περίοδο 2015-2019 αλλά και την περίοδο 2019-2022.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ