Σάββατο
24
Σεπτέμβριος
TOP

Πέντε σπίτια που οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι γίνονται ένα, τα όρια μέσα-έξω καταργούνται -Τρομερές ιδέες

Ο σχεδιασμός ενός σπιτιού είναι μια πολύ εξατομικευμένη και αυθεντική διαδικασία – από την κάτοψη μέχρι το φινίρισμα των ντουλαπιών, καθώς ο χώρος εκφράζει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν.

Και κατά τη διαδικασία αυτή το σπίτι γίνεται κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να κοιμόμαστε και να τρώμε, μεταμορφώνεται σε χώρο ασφάλειας, άνεσης και προσωπικής έκφρασης.

Μεταξύ, λοιπόν, των τάσεων που αναδίδονται κατά καιρούς στους οικιστικούς χώρους είναι και η συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Για την επίτευξη μιας τέτοιας ατμόσφαιρας, το πράσινο ενσωματώνεται ως αναπόσπαστο στοιχείο στον σχεδιασμό του σπιτιού. Συχνά ενσωματώνεται σε διαδρόμους, αίθρια και ημίκλειστες αυλές, ώστε να εξασφαλίζονται η σωστή ενυδάτωση των φυτών και η έκθεση στο ηλιακό φως. Η οικοδόμηση γύρω από ένα προϋπάρχον ή σκόπιμα φυτεμένο δέντρο είναι μια ισχυρή τεχνική σχεδιασμού που δίνει μια άλλη διάσταση στα όρια μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής διαβίωσης.

Πέντε σπίτια στα οποία τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι ασαφή

Sheltered Villas στην Κάρπαθο από τους A&M ARCHITECTS

Αυτές οι τρεις εντυπωσιακές βίλες είναι απλωμένες σε έναν χώρο 12.000 τ.μ. στην Κάρπαθο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M τις σχεδίασε με σκοπό να μην επιβληθούν στο φυσικό τοπίο, αλλά, αντίθετα, με έναν ταπεινό τρόπο και με σεβασμό στη φυσική τοπογραφία να ενσωματωθούν στο περιβάλλον. Κι όλο αυτό δίχως να χαθεί από το οπτικό πεδίο η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με κλίση 23%, οι βίλες βγαίνουν από το τοπίο σε μια γραμμική διάταξη παράλληλη προς τη θέα, με σεβασμό στη φυσική τοπογραφία. Κάθε κτίριο βρίσκεται σε ένα διαφορετικό έδαφος που περιβάλλεται από μια κεκλιμένη ράμπα που συνδέει τις βίλες που βρίσκονται σε διαφορετικό τοπογραφικό υψόμετρο.

Ωστόσο, αυτό το οποίο παρατηρεί κανείς εύκολα είναι μια πραγματική σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και την πλήρη ενσωμάτωση κάθε κτιρίου στο περιβάλλον του.

Ειδικότερα, όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι γραμμικά οργανωμένοι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο ηλιακό φως να εισχωρεί αδιατάρακτα σε κάθε χώρο. Τα φυσικά τελειώματα, η πέτρα, το ξύλο και το λευκό τσιμέντο ντύνουν τον χώρο και προσδίδουν έναν αυθεντικό χαρακτήρα στο εσωτερικό. Παρόλο που κάθε σπίτι είναι μοναδικό στην οργάνωσή του, όλα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά στην αντανάκλαση της σχέσης με τους εξωτερικούς χώρους.

Για τον λόγο αυτόν η πισίνα γίνεται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για κάθε βίλα, καθώς διεισδύει σε τμήματα του εσωτερικού χώρου, επιτρέποντας μια απρόσκοπτη εμπειρία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού.

Τα φυσικά τελειώματα, η πέτρα, το ξύλο και το λευκό τσιμέντο ντύνουν τον χώρο, ενώ παράλληλα σέβονται τη φυσική τοπογραφία.
Επιπλέον, οι μεγάλοι θάμνοι είναι σκόπιμα τοποθετημένοι σε γλάστρες στους χώρους του σπιτιού που μοιάζουν με αεραγωγούς, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση εσωτερικού/εξωτερικού χώρου.

Ammoudi House με την υπογραφή της Κατερίνας Βαλσαμάκη

Σύγχρονο, με καθαρές γραμμές και με απεριόριστη θέα στο μαγευτικό Ιόνιο. To Ammoudi House βρίσκεται στη Ζάκυνθο, περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και έχει την αρχιτεκτονική υπογραφή της Κατερίνας Βαλσαμάκη.

Πιο συγκεκριμένα, η μονοκατοικία βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα της Ζακύνθου, στον οικισμό Αμμούδι, και πήρε το όνομά της από τη μικρή αμμουδερή παραλία που βρίσκεται μπροστά από το οικόπεδο.

Ο σχεδιασμός της επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο τοπίο χαμηλής βλάστησης που απλώνεται μπροστά, ανάμεσα σε αμπελώνες και ελιές, διασφαλίζοντας όμως ότι όλα τα σημαντικά σημεία του σπιτιού έχουν θέα τη θάλασσα.

Το σπίτι αποτελείται από τρία ξεχωριστά μέρη ακολουθώντας την απαλή φυσική κλίση του εδάφους. Η θέση, ο προσανατολισμός και το ύψος του κτιρίου το καθιστούν σχεδόν αόρατο από τον δρόμο, ενώ ανοίγει εντελώς στη θέα προς τη θάλασσα.

Ο κύριος χώρος, που περιλαμβάνει και τα πιο κοινόχρηστα δωμάτια του σπιτιού, ανοίγει μέσω των μεγάλων υαλοπινάκων προς τη θάλασσα, βρίσκεται περιφραγμένος από κήπο στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά υπάρχουν αυλή και ελαιώνας.

Οι εσωτερικοί χώροι επεκτείνονται με την κατασκευή λευκής πέργκολας, ενώ η διαφάνεια των παράλληλων υαλοπινάκων ενισχύει την οπτική διείσδυση και εξαλείφει τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το πιο ιδιαίτερο, όμως, σε αυτή την κατοικία είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε έναν μεγάλο εξωτερικό σκεπαστό χώρο όταν ανοίγουν τα συρόμενα υαλοστάσια.

Η αυλή έγινε ο πνεύμονας της εντυπωσιακής αυτής κατοικίας στη Σαλαμίνα και μάλιστα όχι ένας ενιαίος, αλλά με πολλαπλούς χαρακτήρες.

Μέσα στην αυλή τέσσερα ζεύγη συρόμενων υαλοστασίων μοιράζουν τον χώρο στα τέσσερα: δύο κλειστά και δύο υπαίθρια δωμάτια στεγάζουν τους κύριους χώρους διημέρευσης και αφήνουν μια μικρότερη αυλή εισόδου και μια μεγαλύτερη με την ελιά. Καθώς τα υαλοστάσια μετακινούνται, η εξωτερική σταθερότητα του μονολιθικού κτίσματος ανατρέπεται και η ισορροπία μεταξύ κλειστού και υπαίθριου αλλάζει.

Γύρω από την κεντρική αυλή οι τέσσερις τοίχοι φέρουν όλη την απαραίτητη οικοσκευή στις εσοχές της κουζίνας και του καθιστικού. Τα υπόλοιπα δωμάτια της κατοικίας είναι ενσωματωμένα σαν κοιλότητες μέσα στους τοίχους, όπου δευτερεύουσες αυλές αφήνουν το φως και τον αέρα να διεισδύσει. Στο εσωτερικό της αυλής μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή λειτουργεί αντιστικτικά με τους παχείς τοίχους και ενισχύει τον αμφίσημο χαρακτήρα της κατοικίας: οχυρωμένη ή διαμπερής, συμπαγής ή διάφανη, μονολιθική ή ελαφριά.

Βαμμένη με μίνιο καραβίσιο και σε τόνους της σκουριάς, το σπίτι στη Σαλαμίνα αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτική ιστορία του νησιού, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στα μικρά φέρι που συνδέουν τη Σαλαμίνα με τη στεριά.

Plane House από τους K – Studio

Το Plane House βρίσκεται στη Σκιάθο, πάνω από τη δημοφιλή παραλία της Μπανάνας με θέα προς τις Κουκουναριές και τον Βρωμόλιμνο.

Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας του K-Studio ήταν να συγχωνεύσει τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον τοπίο.

Για να αποφευχθούν οι γεμάτοι όγκοι που διαιρούν και κυριαρχούν στον χώρο, επιλέχθηκαν οριζόντια επίπεδα που ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους και δημιουργούν ζώνες μπάνιου, φαγητού, ύπνου, όπως και υπαίθριου χώρου ανοιχτού μεν στον ήλιο, αλλά και σκιασμένου.

Η θέση της κατοικίας έχει βορεινό προσανατολισμό προς τη θέα, οπότε ήταν εύκολο με έναν μεγάλο πρόβολο, που μελετήθηκε ειδικά σε σχέση με την πορεία του ήλιου, να υπάρχει η θεμιτή θερμοκρασία σε ένα σπίτι που λούζεται στον ήλιο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην πραγματικότητα, η κατοικία λειτουργεί σαν μια μεγάλη πέργκολα που από κάτω της εξελίσσονται διαφορετικά δρώμενα, ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Έτσι, μπορεί από έναν τελείως κλειστό χώρο να μετατραπεί σε ανοιχτό open air υπόστεγο με μια απίθανη ευελιξία. Μια σειρά από μετακινούμενα πάνελ στο εσωτερικό κινούνται σε ειδικές ράγες και μεταβάλλουν τα εσωτερικά χωρίσματα, και πάλι ανάλογα με την επιθυμία των ιδιοκτητών.

Η πισίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη για την απόλαυση της θέας, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ τροφοδοτούν τη μηχανική της πισίνας και το νερό ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται για άρδευση, καζανάκι τουαλέτας και κατάσβεση πυρκαγιάς. O σχεδιασμός και η κατασκευή έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, που απλώνεται κατά μήκος των ορίων του χώρου και διεισδύει κατακόρυφα μέσα από τη στέγη, καθώς τα υπάρχοντα δέντρα στέκονται στον χώρο, χωρίς να διαταράσσονται.

KHI House από τους Lassa Architects

Μετά τη δημοφιλή Villa Ypsilon στη Φοινικούντα, οι Lassa Architects επανήλθαν με ένα ακόμη εντυπωσιακό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μάλιστα εντελώς στο «πουθενά» της ελληνικής υπαίθρου, σε μια πολύ ήσυχη αλλά πανέμορφη γωνιά στη νότια Πελοπόννησο, κυριολεκτικά μέσα στους ελαιώνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.iefimerida.gr