Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Περικλής Μαντάς (Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ): «Αναγκαιότητα η ενίσχυση των παραγωγών» -Τι σημείωσε για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, σύκα, σταφίδα και σχέδια βελτίωσης (video)

Μεγάλα είναι τα πλήγματα από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια, που σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας όπως η Πυλία και η Τριφυλία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο με την κατάσταση για πολλούς παραγωγούς να είναι δραματική. Την φωνή του με τους αγανακτισμένους αγρότες «ενώνει» και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς ο οποίος μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό την αγωνία αλλά πρωτίστως «το αίτημα ώστε η Μεσσηνία επιτέλους να πάρει το μερίδιο της στο κομμάτι των αποζημιώσεων που της αναλογεί» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα τελευταία 10 χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν δώσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και οι επιστροφές που έχουν πάρει για ενίσχυση μέσω του ΕΛΓΑ είναι ελάχιστες. Η αναλογία -δεν μπορεί να την φανταστείτε- μιλάμε για 1 προς 5». Ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε επίσης πως «θα πρέπει το Υπουργείο να κινητοποιηθεί και να δει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν(…) για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία διαδικασία αποζημίωσης για να μπορέσουν να σταθούν οι παραγωγοί μας».

Στο ζήτημα των αποζημιώσεων θετική είναι η είδηση της επίσπευσης των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών σύκου. «Είναι πολύ θετικό το ότι οι παραγωγοί σύκου θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, παρόλες στις υψηλές τιμές που έλαβαν φέτος, λόγω της μικρής ποσότητας. Κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην ελαιοκαλλιέργεια. Είμαστε σε πορεία αναζήτησης, βεβαίως, της διαδικασίας για να μπορούμε να προχωρήσουμε». Αναγκαιότητα είναι η αναδιάρθρωση του μηχανισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ, σε αναμονή για τη συνδεδεμένη ενίσχυση βρίσκονται οι παραγωγοί σταφίδας με τον Περικλή Μαντά να σημειώνει πως «Η φετινή τιμή στη σταφίδα δικαιώνει όλους τους αγώνες που κάναμε, αν θυμάστε, πριν 2 και 3 χρόνια, για να αποσύρουμε τα αποθέματα.(…) Τα αποθέματα έχουν απορροφήσει, η καλλιέργεια είναι μειούμενη, λόγω των καιρικών συνθήκων και γι’ αυτό αυξήθηκε η τιμή. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα τον αγώνα που κάναμε για να στηρίξουμε αυτό το προϊόν». Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η στάση του αρμόδιου υπουργείου είναι θετική στην προοπτική τμηματικής καταβολής των αχρεωστήτων καταβληθέντων με τον Περικλή Μαντά να σημειώνει σχετικά πως «Η πρότασή μας προς τον Υπουργό είναι να πέσουμε, αν μπορούμε, και κάτω από τα 100 κιλά ανά στρέμμα για να μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί που έχουν πάθει τη μεγάλη ζημιά να λάβουν την ενισχυμένη. Το εξετάζει το Υπουργείο. Θεωρώ ότι αυτό θα το πετύχουμε, σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα που τυγχάνουν συνδεδεμένης ενίσχυσης και θα πάρει μια συνολική απόφαση για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή τη διέξοδο στους παραγωγούς.»

Για τα «ραβασάκια» του ΟΠΕΚΕΠΕ που ζητούσε από πληγέντες αγρότες να επιστρέψουν χρήματα ο κ. Μαντάς σημείωσε πως επρόκειτο για λάθος και πως «Είναι χρήματα τα οποία πληρώνουν ευρωπαίοι πολίτες για να τα λαμβάνουμε εμείς ως επιδότηση και οφείλουμε, με βάση τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει για να μπορούμε να είμαστε σε πρόγραμμα στήριξης, όταν γίνονται τέτοια λάθη, τα χρήματα να επιστρέφονται.». Η πρόταση που έχει υποβληθεί στον Υπουργό είναι «Αντί ο συμψηφισμός να γίνει κατευθείαν στην επόμενη δόση της βασικής ενίσχυσης, να γίνει τμηματικά. Δηλαδή, αν είναι ένα ποσό 60-70 ευρώ, 80-100 που οφείλει ένας παραγωγός να επιστρέψει, να το επιστρέψει τμηματικά και όχι με το συμψηφισμό στην πρώτη δόση.»

Παράλληλα αναζητούνται από το υπουργείο πόροι για την ένταξη των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης «έχει να κάνει με το σύνολο των πόρων που έχει να διαθέσει προκειμένου να τους εντάξουμε όλους, γιατί είναι βασικό ένας νέος αγρότης να κάνει ένα σχέδιο βελτίωσης, να μείνει στην ύπαιθρο, να επενδύσει», θέτοντας ως βασικό ζητούμενο «να εκσυγχρονίσουμε και τη διαδικασία για τα σχέδια βελτίωσης»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και στην αναγκαιότητα έκδοσης κανόνων χρήσης ονομασίας προϊόντος λέγοντας πως «Δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι θα είναι μία από τις προτεραιότητες στο επόμενο διάστημα.»