Καταφανώς απαισιόδοξοι είναι πολίτες παγκοσμίως σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα τους, με κατά μέσον όρο το 70% των ενηλίκων σε 24 χώρες να αξιολογεί αρνητικά την τρέχουσα κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα της Pew Research, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ειδικότερα, το 71% των ενηλίκων στη χώρα αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αρνητικά, έναντι 28% που την αξιολογούν θετικά. Το υπολειπόμενο 1% δεν απάντησε.
Η εικόνα αυτή είναι ελαφρώς καλύτερη από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε Αργεντινή (89% αρνητικά), Νότιο Κορέα (85%), Ιαπωνία (83%), Γαλλία (82%), Βρετανία (80%), Ιταλία (75%), Νότιο Αφρική (77%), Κένυα (76%), Νιγηρία (75%), Ισπανία και ΗΠΑ (72%). Μάλιστα, μόνο σε τέσσερις χώρες από όσες εξετάστηκαν οι θετικές εκτιμήσεις ξεπέρασαν τις αρνητικές: σε Ινδία (69% θετικά), Ινδονησία (57%), Μεξικό (60%) και Ολλανδία (56%), ενώ σχεδόν «διχασμένο» φαίνεται το κοινό σε Γερμανία (52% αρνητικά έναντι 47% θετικά) και Ισραήλ (53% έναντι 47%).
Βελτίωση των αξιολογήσεων στην Ελλάδα
Παρότι οι αξιολογήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο των 24 χωρών, φαίνεται πως πάνε «κόντρα» στην τάση επιδείνωσης που αναδείχθηκε το τελευταίο έτος, μετά την άνοδο του πληθωρισμού, την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Pew Research, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι μοναδικές χώρες, όπου καταγράφηκε αύξηση στο ποσοστό των ενηλίκων που αξιολογεί την οικονομική κατάσταση θετικά. Από το 2022 σημειώθηκε αύξηση 9 μονάδων στις θετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να ανακτώνται τα επίπεδα του 2021. Σημειώνεται όμως, ότι τα ποσοστά αυτά αποκλίνουν σημαντικά από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό έφτασε ακόμη και το 1% το 2013, αλλά και μέχρι και το 15% το 2019.
Πάντως, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εξετάστηκαν φέτος, οι αξιολογήσεις επιδεινώθηκαν. Ενδεικτικά στη Σουηδία, το μοναδικό μέλος της Ε.Ε. όπου αναμένεται οικονομική επιβράδυνση φέτος, το ποσοστό των θετικών εκτιμήσεων συρρικνώθηκε κατά 43 μονάδες, από το 84% πέρυσι στο 41% φέτος.
Διψήφια πτώση από το 2022, αν και σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στη Σουηδία, καταγράφηκε και στις θετικές αξιολογήσεις των ενηλίκων σε Νότιο Κορέα (-16%), Βρετανία (15%), Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία (όλες 14%), Ισραήλ (-12%) και Αυστραλία (-10%).
Στάση απέναντι στην κυβέρνηση
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Pew, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος είναι πιο πιθανό να αξιολογούν θετικά την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους, όπως και συμβαίνει στις 20 από τις 24 χώρες που εξετάστηκαν. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, είναι πιθανότερο -κατά 45 μονάδες- για τους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας να πουν ότι οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα είναι καλές. Αντίστοιχου μεγέθους αποκλίσεις εμφανίζονται και στην Πολωνία (διαφορά 47 μονάδων), στο Ισραήλ (45), την Ουγγαρία (38) και τον Καναδά (36).
πηγη moneyreview.gr