Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Πιο αυστηροί κανόνες στα ενοικιαζόμενα τύπου Airbnb -Οι δύο μεγάλες αλλαγές-περιορισμοί που εξετάζονται

Αναπόφευκτοι θεωρούνται οι νέοι περιορισμοί στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πλην όμως οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα γίνουν στα “τυφλά” και δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.    

Στη ζυγαριά των αποφάσεων, που αναμένονται μετά τον Σεπτέμβριο, θα μπει από τη μια η ανάγκη να μην εξανεμιστεί το συμπληρωματικό εισόδημα όσων διαθέτουν το πολύ δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση κι από την άλλη η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση, ειδικά σε περιοχές όπου το πρόβλημα της στέγασης χτυπάει “κόκκινο”.

Οι δύο περιορισμοί   
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός, τονίζοντας τη λέξη “ίσως”. Ωστόσο “φωτογράφισε” τα πεδία, όπου σχεδιάζονται οι νέοι περιορισμοί, μετά τον φορολογικό διαχωρισμό αυτών των μισθώσεων σε επαγγελματικές και περιστασιακές, που νομοθετήθηκε το περασμένο Φθινόπωρο.

«Εξακολουθούμε να μελετούμε το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, των προδιαγραφών που πρέπει τα σπίτια αυτά να έχουν, αλλά και ενδεχομένως κάποιων επιπρόσθετων περιορισμών που ίσως πρέπει να μπουν. Λέω το «ίσως» γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα το οποίο πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά, διότι η βραχυχρόνια μίσθωση, όταν γίνεται μια επαγγελματική δραστηριότητα πέραν της μίσθωσης του σπιτιού για κάποιες μέρες τον χρόνο, παρεμβαίνει αφενός στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, αφετέρου στην αγορά της στέγης, διότι ουσιαστικά στερεί σπίτια από την αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, με φόντο την ειδική πρόβλεψη που ήδη υπάρχει στον σχετικό φορολογικό νόμο και απομένει να ενεργοποιηθεί.

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι σύμφωνα με ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος 
Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Πώς “μεταφράζονται” οι παραπάνω προβλέψεις; Κατ’ αρχάς, με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, θα αποφασιστεί σε ποιες από αυτές θα απαγορευθούν οι επαγγελματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή η εκμίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ. Έτσι, διάφορες εταιρίες που έχουν σαρώσει τοπικές αγορές ακινήτων κι τις έχουν μετατρέψει σε… ροντέο βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα δεχθούν “κόκκινη” κάρτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη iefimerida.gr