Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πληθωρισμός: Γιατί επιμένει η ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα

Την προσεχή Δευτέρα 10 Απριλίου ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο χαμηλότερος των 15 μηνών. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο δείκτη των τροφίμων, που καλπάζει πραγματικά σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις και φέρνοντας τους ευρωπαίους πολίτες σε απόγνωση.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα σημειώσει νέα αποκλιμάκωση, αλλά αυτό ελάχιστα προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που βλέπουν τον οικογενειακό τους πληθωρισμό να πιέζεται μήνα με την μήνα.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρωζώνη.

Πάντα με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνέχισε να αποκλιμακώνεται με σημαντικούς ρυθμούς για ένα ακόμη μήνα. Η άνοδος των τιμών τον Μάρτιο ήταν η 5η πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 5,4% για τον Μάρτιο έναντι 6,5% που τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Με ρυθμό 15,4% τρέχει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη

Ένα άλλο θετικό στοιχείο, είναι αυτό των τιμών στα τρόφιμα. Παρατηρήθηκε στις τιμές των τροφίμων άνοδος 11,8% τον Μάρτιο από 12,2% τον Φεβρουάριο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος διαμορφώθηκε για τον Μάρτιο στο 15.4% από 15% τον Φεβρουάριο, δηλαδή άνοδος στην Ευρωζώνη και πτώση στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, υπάρχουν σημάδια ανησυχίας και έχουν να κάνουν με το δομικό πληθωρισμό ο οποίος συνεχίζει να επιταχύνεται στην Ελλάδα. Διαμορφώθηκε στο 6,8% τον Φεβρουάριο στο 7% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον πληθωρισμό αν αφαιρεθεί η επίπτωση της ενέργειας αλλά και του κλάδου τρόφιμα – ποτά – καπνός.

Επίσης επιτάχυνση παρατηρείται στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με άνοδο 10,3%, από 8,9% τον Φεβρουάριο.

Ανησυχία από την πορεία των τιμών στα καύσιμα

Και ενώ η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται στο κομμάτι των τροφίμων, άλλη μία εστία προβληματισμού βρίσκεται προ των πυλών και δεν είναι άλλη από τα καύσιμα. Οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία και τις επόμενες ώρες θα φανεί η επίπτωση που θα έχει στις λιανικές τιμές, η εκτόξευση του Brent από τα 70 δολάρια στα 85 δολάρια σε λίγες ημέρες.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει φθάσει στα 1,925 ευρώ το λίτρο από 1,912 ευρώ, μία εβδομάδα, ενώ η τάση όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς παραμένει ανοδική.

Πάνω από τα δύο ευρώ παραμένει η μέση τιμή σε Κυκλάδες στα 2,154 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα με 2,071 ευρώ το λίτρο, την Κεφαλλονιά με 2 ευρώ, τη Λευκάδα με 2,006 ευρώ και την Ευρυτανία με 2,016 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά και το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο πωλείται με μέση τιμή τα 1,229 ευρώ το λίτρο από 1,153 πριν από επτά ημέρα, λόγω της ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο και βέβαια της ανόδου του Brent.

Τέλος καλύτερη είναι η εικόνα για το Diesel κίνησης με την τιμή του να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 1,651 ευρώ από τα 1,660 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ  imerisia.gr