Πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, αν και ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να καταγράφει άνοδο, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, που επεκτάθηκε πλέον σε 20 χώρες, μετά την ένταξη της Κροατίας την 1η Ιανουαρίου, επιβραδύνθηκε στο 9,2% από το 10,1% του Νοεμβρίου και το 9,7% που είχαν προβλέψει αναλυτές σε poll του Reuters, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στην Ελλάδα η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό έδειξε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο 7,6% από το 8,8% του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Ωστόσο η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα: 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.
Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι. Στο φυσικό αέριο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 27,8% και στα στερεά καύσιμα 23,2%, ενώ κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από την πτώση των τιμών ενέργειας με όλες τις βασικές παραμέτρους του δομικού πληθωρισμού να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του κόστους ενέργειας και ειδών τροφίμων, ενισχύθηκε στο 6,9% από το 6,6%, ενώ ο πιο περιορισμένος δείκτης που εξαιρεί τις τιμές αλκοόλ και προϊόντων καπνού, αυξήθηκε στο 5,2% από το 5%.
Ο πληθωρισμός του κλάδου υπηρεσιών και βιομηχανικών αγαθών, εξαιρουμένης της ενέργειας, στοιχεία που παρακολουθούνται στενά από την ΕΚΤ, επιταχύνθηκε αντίστοιχα, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ πιο επίμονες απ΄ό,τι είχε έως τώρα εκτιμηθεί.
Ακόμη ένας παράγοντας ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε χάρη στα προσωρινά μέτρα, μεταξύ των οποίων κρατικές επιδοτήσεις, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να σταματήσουν τον Ιανουάριο, οπότε και ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ξανά.
Ακόμη όμως και εάν η μεταβλητότητα των τιμών συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί με βασικό ζητούμενο πλέον το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει κοντά στο στόχο του 2%.
Το πρόβλημα δε είναι ότι όσο περισσότερο παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές καταναλωτή, τόσο πιο δύσκολη είναι η τιθάσσευση του πληθωρισμού, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προσαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους και τους μισθούς, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5% πέρυσι, ακολουθώντας τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει δεσμευθεί σε περαιτέρω αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Όμως, ακόμη και με αυτή την επιθετική στάση, ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να επιστρέψει στο 2% έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες τα τελευταία δύο έτη.
πηγη: moneyreview.gr