Τρία στελέχη επιχειρήσεων μιλούν για το τι ζητούν οι εργοδότες, ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες και ποια τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα
Το κυνήγι των ταλέντων στο οποίο έχουν αποδυθεί τα τελευταία μετά την πανδημία χρόνια οι επιχειρήσεις δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, οι εργοδότες παραμένουν περιχαρακωμένοι σε στερεότυπα, με αποτέλεσμα τα ταλέντα να χάνονται. Συνήθως αγνοούνται δεξιότητες (soft skills) όπως το ομαδικό πνεύμα και η προσαρμοστικότητα, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
Στον αντίποδα και οι υποψήφιοι για πρόσληψη αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί δεν έχουν στο portfolio τους δεξιότητες, τα λεγόμενα μικροδιαπιστευτήρια που θα τους ανοίξουν την πόρτα στην αγορά εργασίας.
Πώς θα βελτιωθεί λοιπόν αυτό το πολύπαθο «matching», το ταίριασμα των απαιτήσεων των εργοδοτών και των προσόντων των εργαζομένων, προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό;
Αυτή την τάση της αγοράς εργασίας υιοθετούν και τα νέα προγράμματα κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για 500.000 εργαζoμένους και ανέργους που θα ενεργοποιηθούν άμεσα, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες και σε ομάδες με δυσκολία στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Με τη βοήθεια τριών στελεχών που έχουν σημαντική εμπειρία, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τι ζητούν οι εργοδότες, ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες και ποια τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα. Επιπλέον, τα στελέχη αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.