Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Ποια επαγγέλματα θα έχει ανάγκη η αγορά εργασίας έως το 2030 – Οι κλάδοι με την ταχύτερη ανάπτυξη

Οι μεταβολές στην απασχόληση και την κατανομή της παραγωγής εντός των μεγάλων και μικρών περιφερειών της Ευρώπης θα προσδιορίζουν -μαζί με τους εγχώριους μετασχηματισμούς- τις μελλοντικές ανάγκες σε επαγγέλματα και δεξιότητες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Διεθνείς εξελίξεις στα επαγγέλματα και στις δεξιότητες και η θέση της Ελλάδας» προβλέπεται ότι ορισμένοι κλάδοι επαγγελμάτων θα γνωρίσουν αύξηση της απασχόλησης και αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά εργασίας έως το 2030.

Κυρίως η αύξηση της ζήτησης εντοπίζεται σε επαγγέλματα με σημαντική συμμετοχή σε κλάδους όπως στη μεταποίηση, την υγεία και την εκπαίδευση και λιγότερο στις κατασκευές και στον νομικό-πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.

Επαγγελματίες και βοηθοί επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, πωλητές και υπάλληλοι εξυπηρέτηση πελατών αναμένεται να γνωρίσουν σχετικά περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον, καθώς και ευνοϊκότερες προοπτικές, ακόμα και συγκριτικά με την ΕΕ.

Αντίθετα, αναμένεται μείωση της ζήτησης και περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης σε ομάδες επαγγελμάτων που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και τις επιστημονικές ειδικότητες.

Ποια επαγγέλματα πρωταγωνιστούν στην αγορά

Παρότι προβλέπεται αύξηση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα (όπως και στην ΕΕ) στην κατηγορία εργατικού δυναμικού υψηλών προσόντων, εμφανίζεται μια ιδιαίτερη δυναμική στη ζήτηση σε επαγγέλματα που περιλαμβάνονται κυρίως στη μεσαία κλίμακα των δεξιοτήτων. Από την άλλη, σχεδόν μηδενικές προοπτικές παρουσιάζονται στην κατηγορία των διευθυντικών στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ισχυρότερη θα είναι η πίεση σε εργαζομένους και σε ομάδες επαγγελμάτων που εφαρμόζουν μεθόδους και έργα ρουτίνας ή προϋποθέτουν μόνο φυσικές ή τεχνικές ικανότητες.

Σε αρκετές περιπτώσεις επαγγελμάτων υψηλών δεξιοτήτων και επιπέδου προσόντων, όπως σε αυτά των ανώτερων διευθυντών και διοικητικών στελεχών ή για θετικούς επιστήμονες και μηχανικούς, προβλέπονται μηδενικές ή χαμηλές προοπτικές.

Σε ότι αφορά τα επαγγέλματα που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη (σε απόλυτες τιμές) μεταβολή στην απασχόληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα
του Cedefop, για την περίοδο 2021-2030, αυξημένη ζήτηση αναμένεται στο επάγγελμα των πωλητών όπου θα δημιουργηθούν 43.295 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, και ακολουθούν οι τεχνικοί του τομέα της υγείας με 39.912.

Τέλος στους 10 κλάδους με τη γρηγορότερη αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2021-2030 στην Ελλάδα ξεχωρίζει εκείνος της μεταποίησης που σημειώνει την πιο γρήγορη αύξηση με ρυθμό 14,8%, παρότι προβλέπεται σχετική στασιμότητα σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθούν οι τηλεπικοινωνίες και οι δραστηριότητες διαχείρισης γης και ακινήτων με ρυθμό 8% και 7,4% αντίστοιχα για την Ελλάδα, ενώ ξανά στην ΕΕ δεν αναμένεται αξιόλογη ή αντίστοιχη μεταβολή.