Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος και κιλά ακόμη και με 1 – 2 φορές άσκηση την εβδομάδα – Τι έδειξε νέα μελέτη

Ακόμη και η λιγότερο συχνή άσκηση, μία με δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μας βοηθήσει εξίσου στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, μια νέα έρευνα δείχνει πως όσοι δεν έχουν το χρόνο- ή τη διάθεση- για περισσότερες προπονήσεις θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με όσους γυμνάζονται περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Πρόκειται για μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity. Η έρευνα διαπίστωσε πως όσοι συμπληρώνουν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας σε μια ή δύο προπονήσεις (οι λεγόμενοι “weekend warriors”), μπορούν επίσης να δουν την ζυγαριά να πέφτει, το ίδιο με όσους αθλούνται σε πιο τακτική βάση.

Στην ουσία, η έρευνα υποστηρίζει πως η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για φυσική δραστηριότητα 150 λεπτών βοηθά στην καταπολέμηση του περιττού βάρους, ανεξάρτητα από την συχνότητα άσκησης.

Τα ευρήματα της μελέτης δίνουν μια εναλλακτική επιλογή για όσους κάνουν καθιστική εργασία ή έχουν περιορισμένο χρόνο, καθώς δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία ή το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Επιπλέον η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ευελιξίας στην επίτευξη των στόχων φυσικής δραστηριότητας και τον θετικό αντίκτυπό της στη διαχείριση του βάρους μας.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από περισσότερους από 9.600 συμμετέχοντες σε μια εθνική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή από το 2011 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 20 έως 59 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 772 συμμετέχοντες ανέφεραν άσκηση μία ή δύο φορές την εβδομάδα και 3.277 ανέφεραν πιο τακτική φυσική δραστηριότητα. Σε σύγκριση με τους 5.580 ανενεργούς συμμετέχοντες, τόσο όσοι γυμνάζονταν λιγότερες φορές όσο και οι πιο τακτικοί είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης, λιπώδη μάζα και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

πηγή: www.thetoc.gr