Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Πώς ο τουρισμός θα στηρίξει και τον μηχανισμό για το ρεύμα

H Ρωσία συνεχίζει μέσω της Gazprom να «παίζει» με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται  νέα αναταραχή στην αγορά του φυσικού αερίου. Η τιμή του χθες ξεκόλλησε από τα 85€/MWh  όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα και έφθασε στα  120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 41,1%.

Η αύξηση των τιμών προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς μπορεί να βάλει «φωτιά» στα θεμέλια του προϋπολογισμού.

ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δείχνουν προς το παρόν μια καλή εικόνα για την ελληνική οικονομία, παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Η τιμή που έχει υπολογιστεί ως βάση στα σενάρια του οικονομικού επιτελείου είναι τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα 10 ευρώ αύξηση του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ  κατ΄ έτος και αυτό σημαίνει πως  ο νέος στόχος για ανάπτυξη 3,1% που προβλέφθηκε στο μεσοπρόθεσμο πολύ εύκολα μπορεί να «πάει περίπατο» εάν συγκρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές.

Αυτό που φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο είναι  η εφαρμογή του νέου μηχανισμού για την ηλεκτρική ενέργεια  από την 1η Ιουλίου  καθώς εάν συνεχίσει η αύξηση του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ ,τότε θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού ώστε να συνεχιστεί η  σωστή εφαρμογή του μηχανισμού και βέβαια το αντίστροφο εάν οι τιμές βρεθούν το επόμενο διάστημα κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Βαριά δέσμευση ο μηχανισμός για το ρεύμα εάν ξεφύγει η τιμή του αερίου», σχολίασε χθες σχετικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη moneyreview.gr