Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Πυρηνόκαρπα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για τις ανοιξιάτικες προσβολές

Από το στάδιο Γ (ροζ μπουμπούκι) και συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας, μέχρι την πτώση των πετάλων ξεκινάει η ευαισθησία στις προσβολές από τη μονίλια σε βερικοκιάροδακινιά και νεκταρινιά. 

Βροχερός, νεφοσκεπής καιρός και θερμοκρασίες πάνω από 5ο C, είναι κατ’ εξοχήν ευνοϊκός για την ανάπτυξη της ασθένειας και την πραγματοποίηση μολύνσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευαίσθητα σε προσβολές τα πρώιμα πυρηνόκαρπα – Πώς θα τα προστατέψετε

Όλες οι ποικιλίες βρίσκονται σε στάδια ευπρόσβλητα από την ασθένεια.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, να γίνει άμεσα επέμβαση όταν ο καιρός το επιτρέψει. Τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα από την μονίλια, καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης.

Κορύνεο

Ο μύκητας κορύνεο προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο.

Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές, «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια.

Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

Οδηγίες: Να γίνει προληπτική επέμβαση στην πτώση των πετάλων.

Εξωασκός σε ροδακινιά – νεκταρινιά

Η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό μέγεθος είναι κρίσιμη για την ασθένεια. Τα δένδρα πρέπει να είναι καλά προστατευμένα σε αυτή την  περίοδο εφόσον οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 7o C.

Επειδή έχουν παρατηρηθεί ανθεκτικά στελέχη σε διάφορες κατηγορίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καλό είναι να εναλλάσσονται στη σειρά των ψεκασμών, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας.

  • Μετά από βροχόπτωση συνιστάται η επανάληψη του ψεκασμού.
  • Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • πηγη: in.gr