Τρενάκι το τρόμου θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο της ενέργειας. Ανεβοκατεβαίνει σε ένα εύρος 100 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει σημαντικά το μείγμα παραγωγής με το φυσικό αέριο να μειώνεται σημαντικά, ως προς την συμμετοχή του στην παραγωγή.
Την θέση του έχουν πάρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το plan B προβλέπει την πιο ενεργό συμμετοχή του λιγνίτη. Για σήμερα η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 44,5% και διαμορφώνεται στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 168,22 ευρώ που είχε υποχωρήσει, επίπεδο που ήταν από τα χαμηλότερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μίγμα για σήμερα είναι:
- Ανανεώσιμες πηγές στο 51,1%
- Εισαγωγές στο 18,08%.
- Φυσικό αέριο στο 15,43%
- Λιγνίτης στο 6,80%.
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού. Τον Μάρτιο έχει κάνει άλμα στο 8,9%, ενώ όλα δείχνουν ότι για τον τον Απρίλιο, τα πράγματα τα είναι ακόμη χειρότερα, με πολύ πιθανό να φτάσει ακόμη και το 10%. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος δια στόματος του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα εκτιμά ότι ο μεγάλος κίνδυνος που είναι μπροστά μας είναι ο στασιμοπληθωρισμός.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να στήσουν αναχώματα προκειμένου οι συνέπειες στην οικονομία να μην είναι μη αναστρέψιμες. Όμως γνωρίζουν ότι η άσκηση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα εργαλεία που υπάρχουν είναι περιορισμένα.
Σε τέσσερις άξονες θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφίβολο πόσο θα μπορέσουν να δώσουν πραγματική βοήθεια στην κοινωνία.
- Το πρώτο είναι τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.
- Οι έλεγχοι στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, με εργαλείο την νομοθεσία για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και
- Μείωση σε κάποια είδη διατροφής, όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
- Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα περιορίσουν την ακρίβεια. Βέβαια σε επίπεδο ΕΕ οι όποιες δράσεις καθυστερούν σημαντικά.
διαβάστε την συνέχεια στο ρεπορτάζ του www.newsit.gr πατώντας εδώ