Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Σε άλλο επίπεδο η νοθεία στο ελαιόλαδο – Διαπιστώσεις μετά από χημικές αναλύσεις στη Μεσσηνία

Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνεχίζεται και στη Μεσσηνία. Οι χημικές αναλύσεις του τελευταίου διαστήματος, δείχνουν τι κάνουν οι επιτήδειοι για να κερδίσουν χρήματα…

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των τιμών στο ελαιόλαδο αρχίζουν να φαίνονται, όμως οι διαπιστώσεις για νοθεία του προϊόντος στη Μεσσηνία και όχι μόνο συνεχίζονται. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό που κρύβει το προϊόν, δεν κινεί υποψίες από τη γεύση του. Γίνεται η κατάλληλη σύνθεση, ώστε ο καταναλωτής να μην μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις. Χρειάζεται χημική ανάλυση για να φανεί η αλήθεια.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η νοθεία στο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία. Αιτία, οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές στο προϊόν, με τους επιτήδειους, να εξαπατούν ανυποψίαστους καταναλωτές και να τους πωλούν λάδι αμφιβόλου ποιότητας.

Μόνο στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα, έχουν καταγραφεί, τις τελευταίες ημέρες πάνω από δέκα περιπτώσεις νοθείας. Όπως λέει ο βιοτεχνολόγος Παναγιώτης Κατσαρης στο best-tv, η νοθεία γίνεται ως εξής: «ρίχνουν μια μικρή ποσότητα από φρέσκο ελαιόλαδο και αναμιγνύουν με ένα υποβαθμισμένο, πιθανότατα σπορέλαιο. Αυτό που κάνουν είναι δύσκολο να ανιχνευτεί στη γεύση. Θα πρέπει να γίνει χημική ανάλυση».

Όπως τονίζει: «η οξύτητα που όλοι μετράνε, δεν λέει τίποτα. Μπορεί να είναι ένα ελαιόλαδο 2-3 χρόνων, αλλά επειδή είχε αρχικά χαμηλή οξύτητα, συνεχίζει να έχει χαμηλή οξύτητα». Σημειώνει ότι περιπτώσεις νοθείας, έχουν αποκαλυφθεί και σε τυποποιημένα ελαιόλαδα τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, σημάδια αποσυμπίεσης της τιμής του ελαιόλαδου εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα, βάζοντας φρένο στο ράλι ανόδου, που μέχρι πρότινος και επί σειρά μηνών κατέγραφε, καθώς οι νέες πράξεις έκλεισαν στα 7,5 με 7,8 ευρώ/κιλό.

Η είσοδος των ποσοτήτων της νέας σοδειάς, αλλά και η περιορισμένη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων, φαίνεται να σταμάτησε – προς ώρας τουλάχιστον – τη «φρενίτιδα» και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες έχουν μειωθεί.

Σε αυτό συνέβαλε και η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους, οι οποίοι από την πλευρά τους, ασκούν πιέσεις ώστε οι τιμές να κινηθούν προς τα κάτω. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί, οι οποίοι αν και είναι ικανοποιημένοι βλέποντας ότι το προϊόν τους εξελίσσεται σε …χρυσάφι, κρατούν στάση αναμονής, αποθηκεύοντας και ευελπιστώντας σε ακόμα καλύτερες τιμές.

ΠΗΓΗ newsit.gr