[nx_top_tags]
Κυριακή
24
Σεπτέμβριος
TOP

Σημείο αναφοράς στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σημείο αναφοράς στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Ελλάδα φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η ΔΕΘ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί και να τιμηθεί η Πελοπόννησο για τη συνεισφορά της στον αγώνα. Η πλούσια ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η παρουσία της είναι δυναμική με δυο περίπτερα.

Το πρώτο άρτια δομημένο επετειακό περίπτερο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο 1821.

Ένα δεύτερο περίπτερο βρίσκεται στον εμπορικό χώρο της έκθεσης, στο οποίο παρουσιάζονται προϊόντα της Πελοποννήσου.

Στο εμβληματικό αυτό περίπτερο της Περιφέρειας υπάρχουν εκθέματα από την εποχή του Αγώνα του 1821, μαζί με πλούσιο υλικό.

Χαρακτηριστικό είναι πως πάρα πολύ πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων έχουν ήδη επισκεφθεί το επετειακό περίπτερο της Περιφέρειας που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις …

 

 

ΔΕΘ: Μηνύματα και μέτρα στήριξης – Tι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός

Στα της εκθέσεως, η καθιερωμένη έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν θα γίνει σήμερα στις 8 το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει με την ομιλία του να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας, έπειτα από 1,5 χρόνο πανδημίας, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που κόστισαν στην εικόνα της κυβέρνησής του.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δώσει έμφαση σε δύο κρίσιμες κοινωνικές ομάδες που, όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι αυτές που θα κρίνουν και την πολιτική μάχη του χειμώνα που έρχεται και εν τέλει τις εκλογές, όταν αποφασίσει να τις πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Εν αρχή ην η μεσαία τάξη, που περιλαμβάνει τόσο τα μεσαία νοικοκυριά όσο και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελεί την παραδοσιακή δύναμη πυρός της Νέας Δημοκρατίας και ήταν αυτή που κυρίως έδωσε τη μεγάλη σε έκταση διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Επιπλέον στοιχείο που κάνει αναγκαιότητα τη στήριξη της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αυτές που επλήγησαν κατά κύριο λόγο από την πανδημία. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «επικαιροποιήσει», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τους δεσμούς της με τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα που θα έχει δεσπόζοντα ρόλο στην ομιλία του πρωθυπουργού είναι οι νέοι. Οι καλά γνωρίζοντες πού θα κινηθεί ο πρωθυπουργός απόψε στη ΔΕΘ, μιλάνε για μία ομιλία που οι νέοι θα έχουν τον κεντρικότερο ρόλο και ιδίως οι 18-29, χωρίς να απουσιάζουν και οι ακόμα μικρότεροι, δηλαδή οι ηλικίες 12-17.

Ειδικά για τους πρώτους αναμένεται να εξαγγείλει κίνητρα που αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά είναι η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου να ανακτήσει δυνάμεις σε αυτές τις ηλικίες.

Πολιτική στόχευση

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί μία ακόμα κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, που σχηματίζει ακόμα καλύτερα τη μεγάλη πολιτική εικόνα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβάλει επ’ αόριστον την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υποχρεωτικός εμβολιασμός –εκτός αν έχουμε το απευκταίο σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων– δεν θα έρθει το επόμενο δίμηνο. Και αυτό είναι επιλογή που έχει έντονο το πολιτικό στοιχείο.

Η κυβέρνηση δηλαδή θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα χαμηλούς κοινωνικούς τόνους, ήρεμο πολιτικό κλίμα και όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις.

Οι επερχόμενες αυξήσεις των τιμών και το γενικότερο κλίμα δεν επιτρέπουν περαιτέρω κοινωνική πίεση. Αν επαληθευτεί το σενάριο και η υποχρεωτικότητα δεν επανέλθει το επόμενο δίμηνο, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην τη δούμε να έρχεται ποτέ.

Η συγκεκριμένη απόφαση, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δίνει το πολιτικό πλαίσιο και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά.

πηγη