
Ισχυρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των Αμερικάνων καταναλωτών σε εμβληματικά ελληνικά προϊόντα διατροφής δημιουργεί η επιβολή δασμών 20% που επιβάλει οριζόντια η κυβέρνηση Τραμπ σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσδοκίες για εξαιρέσεις και ευνοϊκότερη μεταχείριση στο ελληνικό brand name δεν επιβεβαιώθηκαν και δημιουργείται πλέον ένα ντόμινο εξελίξεων από τους χαμένους τζίρους και την αδυναμία εξεύρεσης εναλλακτικών οδών διάθεσης των προϊόντων.
Οι εξαγγελίες Τραμπ αν μη τι άλλο, αλλάζουν την παγκόσμια οικονομία και αποτελούν την απαρχή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με τους υψηλοτέρους δασμούς των τελευταίων 100 ετών.
Ως μια σημαντική ημέρα, με μεγάλες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις κοινωνίες, την χαρακτήρισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, ο Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των δασμών καθαυτών αλλά και στο έτερο, εξίσου όμως σημαντικό, κομμάτι του παζλ που είναι η αβεβαιότητα στον κόσμο, κι έκρουσε το καμπανάκι. «Όταν οι κοινωνίες παύουν να συναλλάσσονται μεταξύ τους τότε αρχίζουν να σκέπτονται διαφορετικά: ισχύ, ισχύ, ισχύ! Και ότι αυτό πρακτικά σημαίνει», προειδοποίησε και εκτίμησε πως πλέον «Περνάμε σε μια περίοδο κατά την οποία αλλάζει η παγκόσμια δομή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε.
Αν και όπως είπε οι κινήσεις των Αμερικανών βασίζονται στην αναγκαιότητα επενδύσεων στις ΗΠΑ, και ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας , ωστόσο «ο τρόπος με τον οποίο γίνονται και η έκταση συμβαίνουν όλα αυτά πραγματικά είναι ένα πρόβλημα», που όμως είπε οδηγεί στο ουσιαστικό ερώτημα: «Θα συνεχίσει ο κόσμος να θεωρεί τους Αμερικάνους αξιόπιστους παίκτες του διεθνούς στερεώματος;» Για να προειδοποιήσει, τέλος, λέγοντας «Εάν η θεσμική υπόσταση της αμερικάνικης οικονομίας απειληθεί τότε ενδεχομένως περνάμε σε μια πολύ διαφορετική ημέρα, πολύ χειρότερη κι από τη σημερινή την οποία ζούμε».
«Ως ένα παγκόσμιο σοκ» χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ο Βαγγέλης Ξυγκώρος. «Το οξύμωρο είναι ότι το είχε προαναγγήλει» είπε αρχικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προσδιορίζοντας ως «δεύτερο οξύμωρο είναι ότι αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα περίεργο παιχνίδι» εξηγώντας πως «τα αντίμετρα θα γίνουν αλλά οι παραδοσιακοί σύμμαχοι που είχαμε σχέσεις καλές, φαίνεται ότι είμαστε στα χαρακώματα κι αυτό είναι πιο σημαντικό, γιατί την επόμενη μέρα δεν είναι μόνο οι δασμοί».
Οι απανωτές κρίσεις, ενεργειακή, οικονομική, ακρίβειας, μνημόνια συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ για την παγκόσμια οικονομία και τώρα οι δασμοί. Πλέον, όπως είπε, είναι ξεκάθαρο πως αλλάζουν πολλά πράγματα καθώς «ο πρόεδρος της Αμερικής θέλει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας του». στάθηκε και στα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι με σχέδιο και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντέξουν, αυτό όμως δεν συμβαίνει!»
Παρότι οι δασμοί υπεβλήθησαν σε όλη την Ευρώπη ο κ. Ξυγκώρος εκτίμησε την Ελλάδα ως πιο ευάλωτη καθώς επηρεάζονται εμβληματικά προϊόντα όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί και η φέτα αισιοδοξώντας ωστόσο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, που είναι προϊόν μεσογειακό πως «ίσως στο μέλλον τύχει μιας, θεωρώ όπως και το ελαιόλαδο, καλύτερης μεταχείρισης.»
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη φέτα στάθηκε στο γεγονός ότι η αμερικάνικη γαλακτοβιομηχανία αντιτίθεται σθεναρά στην αναγνώριση των ονομασιών Προστασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης της Ε.Ε. και μέσω της όλης αυτής διαδικασίας «απλά ενδυναμώνονται οι γαλακτοβιομηχανίες που βρίσκονται στην Αμερική».
Σε δεινή θέση και κρασί που πλέον όπως είπε «θα έχει μεγάλο πρόβλημα, όπως είχε πρόβλημα και το 2014» εκτιμώντας πως «ειδικά στο κρασί και σε προϊόντα που δεν έχουν τόσο μεγάλη εντοπιότητα όπως είναι η ελιά και το ελαιόλαδο, προφανώς οι αναταράξεις θα είναι μεγάλες».
Η αναμενόμενή αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων θα επιφέρει «εσωτερικό πληθωρισμό» και περαιτέρω «πιέσεις στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος αναλύοντας τα νέα αυτά δεδομένα εξήγησε πως «οι επιχειρήσεις θα έχουν θέματα βιωσιμότητα, κόσμος θα χάσει τη θέση του» κρούοντας καμπανάκι και προς την κυβέρνηση για την εύρεση του τρόπου που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα της χώρας να σταθεί όρθιο υπό τις νέες αυτές πιέσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ναι μεν καλωσορίζει αλλά καλείται να δώσει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Όλα τα επιμελητήρια της χώρας είμαστε υπέρ στο να αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων» όμως» το πληρώνουν οι επιχειρήσεις» τονίζοντας την αναγκαιότητα να υιοθετούν μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και δη τη μικρή και μικρομεσαία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται «Να βρούμε τρόπους να σταματήσει ακόμη και τώρα να επιδοτε3ίται η ανεργία, αλλά η εργασία… Η αγορά, το εμπόριο, η ΜμΕ επιχειρηματικότητα αυτή η στιγμή στενάζει, έχουμε πάρα πολλά διοικητικά κόστη,» είπε υπενθυμίζοντας πως στην εξίσωση έχει μπει πλέον σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας και η ψηφιακή κάρτα εργασίας ενώ έντονο παραμένει το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τέλος, μετά και την σχετική συνάντηση στην περιφέρεια, είπε πως το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρει θα βγάλει δυο προκλήσεις, μια 17,5 εκατ. ευρώ και μια 13,5 εκατ ευρώ σχεδόν για όλους τους κωδικούς δραστηριότητα, ενώ παραμένει ζητούμενο με την περιφέρεια θετική προς αυτή την κατεύθυνση να βγει ένα πρόγραμμα που «θα ακουμπά την πάρα πολύ μικρή επιχειρηματικότητα και τους αυτοαπασχολούμενους», ενώ σε ό,τι αφορά στην Οιχαλία ήδη τα προγράμματα ΔΑΜ «τρέχουν» καλά.