Έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες μειωμένων βροχοπτώσεων, το επίπεδο των νερών του ποταμού Κολοράντο – ζωτικής σημασίας για τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ—έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Οι κύκλοι της ξηρασίας επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Παρά τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια, οι πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό αυτό δεν μείωσαν επαρκώς την κατανάλωση νερού, γεγονός που ώθησε χθες τις ομοσπονδιακές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς.
Κάποιες αμερικανικές πολιτείες και το Μεξικό θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού προκειμένου να αποφευχθούν «καταστροφικές» επιπτώσεις στον ποταμό Κολοράντο, καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη ξηρασία.
«Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση του ποταμού Κολοράντο και ένα αβέβαιο μέλλον (…) η χρήση νερού στην κοιλάδα θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε η Τάνια Τρουχίλο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης υδάτων.
Παράλληλα έχουν ληφθεί και μέτρα σε τοπικό επίπεδο στις πόλεις που παίρνουν το νερό τους από τον ποταμό, όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των κήπων.
Ο ποταμός Κολοράντο έχει την πηγή του στα Βραχώδη όρη και περνά από το Κολοράντο, τη Γιούτα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, την Καλιφόρνια και το βόρειο Μεξικό όπου χύνεται στη θάλασσα.
Τροφοδοτείται κυρίως από το χιόνι που συγκεντρώνεται σε μεγάλο υψόμετρο στη διάρκεια του χειμώνα και το οποίο λιώνει σταδιακά τους πιο ζεστούς μήνες. Όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί και το χιόνι λιώνει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο όγκος νερού του ποταμού, από τον οποίο τροφοδοτούνται εκατομμύρια άνθρωποι και ποτίζονται πολλές καλλιέργειες.
Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την 23η χρονιά ξηρασίας, το χειρότερο φαινόμενο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Δούναβης: Έπεσε η στάθμη και εμφανίστηκαν γερμανικά πλοία
Οι υψηλές θερμοκρασίες έριξαν τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.
Η φετινή ξηρασία, που για τους επιστήμονες είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφερε ξανά στο φως περισσότερους από 20 σκελετούς αυτών των πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία. Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.
«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.
Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.
Βρετανία: Η πηγή του Τάμεση στέρεψε για πρώτη φορά
Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με την Αγγλία να έχει εισέλθει εδώ και αρκετές μέρες σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα ήταν απροετοίμαστη.
Το Βρετανικό Γραφείο Μετεωρολογίας (Met Office) ανέφερε πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός στην Αγγλία από το 1935 με τη μέση βροχόπτωση να φθάνει τα 23,1 χιλιοστόμετρα, μόλις το 35% του μέσου όρου για τον μήνα αυτό. Για μερικές περιοχές της χώρας ήταν ο πιο ξηρός Ιούλιος στα χρονικά.
Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.
Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, γνωστή ως «η πηγή», στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.
Οι εταιρίες ύδρευσης άρχισαν να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών, και η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού.
Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.
Γερμανία: Έπεσε η στάθμη του ποταμού Ρήνου
Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου έπεσε αυτή την περίοδο εξαιτίας της ζέστης και της ξηρασίας και τα φορτηγά σκάφη δεν μπορούν πλέον να είναι πλήρη φορτίου, ανακοίνωσαν σήμερα μεσίτες και έμποροι.
Τα ρηχά νερά δημιουργούν προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα σε όλο το μήκος του ποταμού στην Γερμανία. Ο Ρήνος είναι ένας από τους σημαντικούς διαύλους που συνδέουν τη βιομηχανική ενδοχώρα της Γερμανίας με τα λιμάνια στη Βόρεια Θάλασσα, απ’ όπου προϊόντα εξάγονται στις παγκόσμιες αγορές.
Η κυκλοφορία φορτηγών πλοίων συνεχίζεται στον ποταμό, όμως τα σκάφη αναγκάζονται μερικές φορές να αποπλέουν άδεια κατα τα τρία τέταρτα. Ζεστός και ξηρός καιρός προβλέπεται αυτή την εβδομάδα και δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση.
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου θα επηρεάσει την παραγωγή τον ερχόμενο μήνα δύο μεγάλων γερμανικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Παράλληλα, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μάγιερ της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών στο Μόναχο προειδοποίησε ότι οι παγετώνες της Γερμανίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε 15 χρόνια.
«Έχουμε περίπου 3.000 παγετώνες ακόμα στις Άλπεις και υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως η πλειοψηφία των παγετώνων στις Άλπεις θα εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια», υποστηρίζει, μιλώντας στο Reuters.
Ο Γερμανός καθηγητής εκτιμά πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες και οι λίγες βροχοπτώσεις.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη news247.gr