
Νέες γεωπολιτικές ανατάραξης ανακύπτουν μετά την Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ που αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα και βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί τα οικόπεδα, όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, και τα οποία προσφέρθηκαν για αδειοδότηση ερευνών. Ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμονας Σταύρος Καλεντερίδης επισήμανε αρχικά ότι η δήλωση «αυτή η δήλωση ήρθε με κατόπιν επίσημο επισκέψεων και του υπουργού εξωτερικών της χώρας μας και του υπουργού μετανάστευσης στην Τρίπολη, στη Λιβύη, δηλαδή τη δυτική, οποία ξέδωσε αυτή τη διακοίνωση, τη ρηματική, όπως καταλαβαίνετε δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα».
Χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και τις χειραψίες «μικρής αξίας» ο κ. Καλεντερίδης σημείωσε πως στην πραγματικότητα «είτε εξαπατούν την ελληνική διπλωματία εδώ οι Λίβυοι, είτε δεν τη λογαριάζουν καν. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τον κύριο Γεραπετρίτη και την ομάδα του, όταν βλέπουμε αυτές τις επισκέψεις πραγματικά να οδηγούνται σε μια τρύπα στη Μεσόγειο, στον πάτο της Μεσόγειου, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα διπλωματικό κεφάλαιο στην Τρίπολη!»
Ο κ. Καλεντερίδης, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, επέκρινε την εξωτερική πολιτική της χώρας, «Προκαλεί κλαυσίγελο η κατάσταση» καθώς, όπως είπε, δύο ορκισμένοι εχθροί «τελικά συμφωνούν σε ένα και μοναδικό πρόγραμμα στο πώς θα κινηθούν εναντίον του ελληνισμού!» υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματά της μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. «Η μεν Δυτική Λιβύη, με τις ρηματικές διακοινώσεις και την επιμονή τους στο παράνομο Τουρκοκολιβικό Μνημόνιο εξαφανίζοντας τα ελληνικά νησιά μέσω των παράνομων οριοθετήσεων ναός με την Τουρκία, η ΔΕ Ανατολική Λιβύη με την παράνομη μετανάστευση που κοντεύει να βουλιάξει τα ελληνικά νησιά και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, δηλαδή συμφωνούν στην εξαφάνιση των νησιών της πατρίδας μας, πώς θα κατάφερε η κυβέρνηση να παντρέψει αυτά τα δύο στρατόπεδα εναντίον μας, νομίζω είναι άθλος και κατόρθωμα.»
Όπως είπε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. «Προφανώς δεν καταλαβαίνει ο κύριος Γεραπετρίτης… τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο ή δεν καταλαβαίνει πού βρέθηκε, με ποιους συνομίλησε. Πρέπει κάποιοι να οδηγηθούν, πολιτικά, να πληρώσουν αυτό το τίμημα της ανυπαρξίας πρώτον… Πρέπει να γίνει μια κάθαρση ή αν θέλετε για λόγους ευθιξίας – εάν έχει μείνει σε κάποια γραφεία – κι ένα πολιτικό χαρακίρι!» Απαιτείται όπως είπε να βρεθούν σε καίριες θέσεις όπου διακυβεύονται ζητήματα εθνικής αξιοπρέπειας ακόμα και κυριαρχικών δικαιώματα της χώρας «πρόσωπα που προωθούν τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα νομίζω φαίνεται… Να μπουν άνθρωποι που γνωρίζουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα της Ανατολικής Λιβύης ως μια υβριδική απειλή, διότι περί αυτού πρόκειται» παραπέμποντας στις δηλώσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ιταλία «Δεν πρέπει, μας λέει η Ρώμη, να ξεχάσουμε την τεράστια απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που υποβόσκει στη Λιβύη με το να επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία… Τη στιγμή που η Ελλάδα, ξαναλέω, εξετάζει το πώς θα υποδεχθεί, τι δομές θα κατασκευάσει, αυτά είναι αποδοχή ήττας! Η χώρα μας πρέπει να βάλει τρεις γραμμές άμυνας» αναφερόμενος σε λιμενικό στο Τομπρούκ, Φρόντεξ και ελληνικό λιμενικό. Για να σημειώσει για το μεταναστευτικό ότι «Είναι απερίγραπτα αδιανόητο να λέει ο Πρωθυπουργός ότι επιβάλουμε μια διμηνιαία παύση εξέτασης ασύλου… Τι σημαίνουν οι δύο μήνες; Ποιος σέβεται, αν θέλετε, τη δεσμεύσει αυτής της ελληνικής πλευράς για να περιοριστούν στους δύο μήνες; Δεν νοείται η κατασκευή δομών!» εξηγώντας πως πρόκειται για παρατροπή των νησιών με μεγάλες τουριστικές ροές, με τη σεζόν στο πικ της.
Όσο για την παρουσία των ελληνικών πλοίων στην περιοχή είπε ότι «… επίσης δεν έχουν καμία αξία. Το πολεμικό ναυτικό δεν μπορεί να αστυνομεύει χιλιάδων χιλιομέτρων ακτογραμμές» τόνισε τέλος την αναγκαιότητα να δοθεί σαφής απάντηση. «Εάν η ελληνική πλευρά και μέσω της Frontex ενημερώσει την πλευρά του Τομπρούκ, προσέξτε, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται παράνομες διακινήσεις ανθρώπων στα χωρικά ύδατα και αν δούμε ότι το λιμενικό των Λίβυων δεν κινηθεί, μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Και αυτή η παραβίαση, αν θέλετε, θα στείλει μηνύματα, θα στείλει σαφές τα μηνύματα από τη στιγμή που δεν κάνετε δουλειά σε αυτά τα χωρικά ύδατα. Θα την κάνει ο Ελληνισμός»
Ο διεθνολόγος έβαλε στο κάδρο και τη Ρωσία αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπακογιάννη, εξήγησε πως «Αυτές οι δηλώσεις, δηλαδή η Ελλάδα που έπρεπε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά ξέρετε, με χαμηλούς τόνους, επειδή υπερθεμάτιζαν, κάποιοι προφανώς είχαν ποντάρει να αξιοποιηθούν στις Βρυξέλλες σε δεύτερο χρόνο, βέβαια, απογοητεύτηκαν. Αυτό λοιπόν τώρα το πληρώνει η Ελλάδα(..)Η Ρωσία θεωρεί λοιπόν ένα εργαλείο της Λιβύη για άσκηση πίεσης και στην Ελλάδα και στην Μάλτα και στην Ιταλία και στην Γαλλία και εδώ λοιπόν πληρώνουμε…»