Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Στήριξη από τον Σταύρο Μπένο στον Βασίλη Τζαμουράνη (video)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Εγγύηση για το μέλλον της πόλης» και ολόκληρου του Δήμου Καλαμάτας θεωρεί ο Σταύρος Μπένος τον Βασίλη Τζαμουράνη, σε δηλώσεις του μπροστά στο ιστορικό τοπόσημο των Αγίων Αποστόλων. Ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην εντυπωσιακή αναπτυξιακή περίοδο της πόλης μετά τους σεισμούς, με θεσμούς και σχεδιασμούς που τη στηρίζουν μέχρι σήμερα, μίλησε για τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον υποψήφιο δήμαρχο της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ_ΜΕΤΑ και τόνισε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του. Όπως είπε, ο Βασίλης Τζαμουράνης δεν έχει λείψει από καμία σημαντική στιγμή της Καλαμάτας τα τελευταία 40 χρόνια – γι’ αυτό και «έχει μια βαθιά γνώση όλων των προβλημάτων της πόλης, αλλά και των αναγκών του μέλλοντος».

Ο Στ. Μπένος τόνισε ότι σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας και η πόλη έχει αλλάξει πολύ και χρειάζεται «ένα κοίταγμα από την αρχή για το μέλλον της», καθώς τα αποθέματά της (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά) βρίσκονται «σε οριακό σημείο».

Επικρότησε απόλυτα, για το λόγο αυτό, το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Βασίλη Τζαμουράνη για ολόκληρο τον Δήμο Καλαμάτας, με τους 4+1 Άξονες, λέγοντας: «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα που ο Βασίλης έχει επιλέξει 4 δυνατά σημεία (και ταυτίζομαι απόλυτα μαζί του και με τις προοπτικές αυτές). Αυτά τα 4 σημεία είναι το μέλλον της πόλης». Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο και στην καλλικρατική «προίκα» του Ταϋγέτου αλλά και των πρώην Δήμων Θουρίας – Άριος – Αρφαρών, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό θησαυρό Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που ούτε οι ίδιοι οι δημότες της Καλαμάτας δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει την αξία του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπένου και η αντιφώνηση Τζαμουράνη
Σταύρος Μπένος:
Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα για μένα. Γιατί ένιωσα μια ευχάριστη έκπληξη που με πήρε ο Βασίλης να μου ζητήσει να συζητήσουμε για το μέλλον της πόλης – και μάλιστα μου φανέρωσε ότι σκοπεύει να το κάνει θεσμό με τους δημάρχους, μια μορφή «Κολεγίου των Δημάρχων» της πόλης.
Με τον Βασίλη γνωριζόμαστε 40 χρόνια. Ήμουν κι εγώ νεαρός δήμαρχος όταν τον επέλεξα, μέσα από μια συνέντευξη που την έκανα προσωπικά. Και πραγματικά, διέπρεψε στο Δήμο. Δεν υπάρχει στιγμή τα τελευταία 40 χρόνια του Δήμου, που να απουσιάζει ο Βασίλης. Είναι παντού. Και στις μεγάλες στιγμές και στις δύσκολες στιγμές. Έχει μια βαθιά γνώση των προβλημάτων της πόλης, αλλά και των αναγκών του μέλλοντος.
Γιατί αυτό που κυρίως συζητήσαμε, είναι ότι η πόλη μας, με μια θριαμβευτική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες (όπου έβαλαν το λιθαράκι τους όλοι οι δήμαρχοι, αλλά κυρίως οι πολίτες που την αγαπούν τόσο πολύ) έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της. Σκεφτείτε μόνο ότι όταν ήμουν δήμαρχος εγώ, το αστικό κομμάτι της πόλης (όχι αυτό που ήρθε μετά με τις μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη»), είχε 40.000 κόσμο στην απογραφή – και τώρα είναι 60.000.
Άρα, και πληθυσμιακά αλλά και ποιοτικά, η πόλη θέλει ένα κοίταγμα από την αρχή για το μέλλον της. Τα αποθέματα τα περιβαλλοντικά, τα πολιτιστικά, τα αναπτυξιακά, όλα είναι σε οριακό σημείο. Άρα τώρα, το να μιλάμε στην Καλαμάτα σήμερα για δρομάκια, για πλατειούλες, είναι τόσο πολύ ξεπερασμένο.
Και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, που ο Βασίλης έχει επιλέξει 4 δυνατά σημεία (και ταυτίζομαι απόλυτα μαζί του και με τις προοπτικές αυτές). Αυτά τα 4 σημεία είναι το μέλλον της πόλης:
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το παραλιακό μέτωπο. Καλώ τους πολίτες να φανταστούν τι θα συμβεί αν τα 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι ως το «Φιλοξένια» γίνουν 15 χιλιόμετρα: Προσβάσιμα στην πόλη, στους πολίτες, ακόμα όμως και στις τουριστικές μικροεπενδύσεις σε επίπεδο πόλης (δεν θα κάνουμε μεγαθήρια μέσα την πόλη!) αλλά και με σχεδιασμό βιοκλιματικό… Όπως έγινε τη δεκαετία του 80 – αλλά ακόμη περισσότερο τώρα, που υπάρχουν μεγαλύτερα μέσα και μεγαλύτερες ευαισθησίες.
Το άλλο που συζητήσαμε και ταυτιστήκαμε, είναι ότι στις 2 αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» προστέθηκαν τεράστιες αξίες για την πόλη, ευκαιρίες, προίκα! Ο Ταΰγετος, που προστέθηκε με την πρώτη μεταρρύθμιση, του «Καποδίστρια»… Ο Ταΰγετος, πέρα από το περιαστικό Πάρκο που έχει υπόψη του ο Βασίλης, μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν για μια αγορά καινούργια σήμερα, που αναφέρεται στην τρίτη ηλικία αλλά και στους ψηφιακούς νομάδες.
Από την άλλη μεριά, 3 δήμοι προστέθηκαν με τον «Καλλικράτη»: η Θουρία, ο Άρις και τα Αρφαρά. Κι εκεί, ακόμα ούτε οι πολίτες της Καλαμάτας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό θαύμα! Υπάρχει η αρχαία Θουρία, υπάρχει ο μυκηναϊκός τάφος στην Άνθεια, υπάρχουν τα ρωμαϊκά λουτρά. Υπάρχουν δύο ποτάμια… Οργιάζει ο πολιτισμός και η φύση! Μπορεί να γίνει πραγματικά ένα ανοιχτό Μουσείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Και επίσης κλείνω με τον σχεδιασμό (που ήταν και ο Βασίλης συμμέτοχος) της δεκαετίας του ’80: Δεν ήταν μόνο ο άξονας Βορρά – Νότου, δηλαδή Κάστρο – Παραλία. Αλλά και Ανατολής – Δύσης, που δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτό. Κι έχουμε 2 σπουδαία τοπόσημα από τα οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε: Το Πανεπιστήμιο, το Δημαρχείο… Και ο Βασίλης μάλιστα έχει για ένα όνειρο: Την οδό Αθηνών να την κάνει αστικό δρόμο, μέχρι την έξοδό της στα Αρφαρά.
Συνεπώς νιώθω πολύ ικανοποιημένος, και για την πρόσκληση… (Εγώ πάντα θέλω να λέω τη γνώμη μου, αλλά θέλω να είμαι μετρημένος – δεν θέλω να αναμιγνύομαι στην καθημερινότητα της πόλης. Έχω πια διαγράψει μια ιστορία που θέλω να την φυλάω ως φυλαχτό). Αλλά μου αρέσει πολύ που θα πάρει αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Και θέλω ανεπιφύλακτα να πω ότι με εκφράζουν απόλυτα οι προτεραιότητές του.
Είναι εγγύηση για το μέλλον της πόλης, και του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!
***
Βασίλης Τζαμουράνης
Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μου να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για το μέλλον της πόλης. Η πρωτοβουλία μου αυτή είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο, καθώς πιστεύω πραγματικά ότι όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από την πόλη έχουν βάλει το λιθαράκι τους – και ξεκίνησα συμβολικά με τον αρχαιότερο και τον παλαιότερο εν ζωή, τον κ. Σταύρο Μπένο.
Την πρόσκληση αυτή θα την κάνω και στους άλλους δημάρχους, διότι πιστεύω πραγματικά ότι όλοι τους συνέβαλαν στο να γίνει η πόλη αυτή που είναι σήμερα. Μια πόλη που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Η οποία πρέπει να γίνει πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης.
Με τον Σταύρο, από την εποχή που ήρθα κι εγώ στο δήμο και συνδεθήκαμε με πάρα πολλές στιγμές δημιουργίας, μέσα από μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών που νομίζω ότι στιγμάτισαν την πόλη και της άνοιξαν το δρόμο για το μέλλον. Εγώ είμαι ίσως από τους τελευταίους που θα πλέξουν το εγκώμιο ενός ανθρώπου που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο πιο επιτυχημένος δήμαρχός της εποχής του… Θέλω να πω ότι η συνάντησή μας, πέραν των άλλων, σε εμένα τουλάχιστον δημιουργεί πολλές εμπνεύσεις και ιδέες για το μέλλον της πόλης – και ως υποψήφιος δήμαρχος αυτό το έχω ανάγκη. Κι αν ο σκοπός της υποψηφιότητάς μου ευοδωθεί, αυτή τη συνάντηση με τους πρώην δημάρχους θα την κάνω θεσμό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε πλέον να αφομοιώσουμε όλες τις καλές πρακτικές, όλων των δημάρχων που πέρασαν από την πόλη, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κ. Σταύρο Μπένο, για αυτή τη συνάντηση και για την ευκαιρία που μου έδωσε.