Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Στήριξη της ΚΕΔΕ σε πυρόπληκτους δήμους – Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της «επόμενης» μέρας

Η έμπρακτη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές δήμων και η συστηματοποίηση της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με τις δημοτικές τους αρχές , για την άμεση και από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές,  ήταν το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο δήμαρχος  Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Σταμούλος καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατέληξε επί του θέματος στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

Α. Να προχωρήσει η ΚΕΔΕ στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με όλους τους πυρόπληκτους δήμους, ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Β. Να προμηθευτεί η ΚΕΔΕ τρία οχήματα για την κάλυψη άμεσων και επειγόντων αναγκών πολιτικής προστασίας για τους δήμους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αρχής γενομένης από τους πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας.

Γ. Να αναλάβουν δήμοι την «υιοθεσία» χωριών, οικισμών ή και πόλεων και με τις τεχνικές τους υπηρεσίες να «τρέξουν» και να ωριμάσουν μελέτες για άμεσα και επείγοντα έργα.

Μιλώντας για το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου τόνισε μεταξύ των άλλων πως «από την πρώτη ημέρα που είδαμε το μέγεθος των καταστροφών, νοιώσαμε μια αμηχανία γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε και δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που είχαμε».

«Οι δήμοι αυτοί, συμπλήρωσε, πέρα από τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους τους , θέλανε και πιο χειροπιαστά πράγματα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Χρειάζονταν πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να κάνουν αναθέσεις και να καθαρίσουν, χρειάζονταν εξοπλισμό, φορτηγά, μηχανήματα, απορριμματοφόρα, τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε.

Προκύπτει έτσι μία ανάγκη για κάποια οχήματα που θα μπορούσαν να είναι σήμερα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο και αύριο κάπου αλλού προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Και η απόκτηση κάποιων οχημάτων από τη μεριά της ΚΕΔΕ θα ήταν πολύ χρήσιμη για κάθε τέτοια περίπτωση και θα έδινε λύσεις στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης σημείωσε ότι υπήρξε η διάθεση και ανταπόκριση για βοήθεια και υπάρχουν υλικά αλλά και «μια κυβέρνηση που φαίνεται ότι θέλει να σώσει χρήματα. Για μας το ζήτημα είναι πως αυτό το χρήμα θα γίνει έργο».

Αναφερόμενος στην επείγουσα ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων ο κ. Σουλιώτης τόνισε « για τα ρέματα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια και το δασαρχείο. Τα δασαρχεία είναι διαλυμένα, υπάρχει ένα πάγιο αίτημα όλων μας να στελεχωθούν, η περιφέρεια και κεντρική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δράσουν, εμείς να βοηθήσουμε προφανώς, αλλά δεν έχουμε ούτε καν αρμοδιότητα. Και κακά τα ψέματα τις πλημμύρες δεν τις περιμένουμε σε δέκα χρόνια αλλά σε δέκα μέρες, είκοσι. ΄Αρα πρέπει να βρεθούν ευέλικτοι τρόποι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία».

Επίσης ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΠΕΔ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, ζητώντας να υπάρξει ένα 7ετές πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος

Σταμούλος τόνισε ότι είναι επείγουσα  η ανάγκη να βρεθούν μικρά οχήματα, για να μαζέψουν τις καμένες οικιακές συσκευές καθώς και για τη διανομή τροφίμων στα χωριά.

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και πυρόπληκτων Δήμων

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε  Μνημόνιο Συνεργασίας με τους πυρόπληκτους δήμους, για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έκρινε ως απολύτως αναγκαία αυτήν τη συνεργασία, έτσι ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν αυτά αναλόγως της κρισιμότητάς τους, να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννη οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τα εξής:

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει:

  • το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων
  • τη συλλογή και επεξεργασία των αιτημάτων των δήμων και τη σύνταξηανάλογων προτάσεων για επίλυση των θεμάτων
  • την επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για την προώθηση τωνθεμάτων των πυρόπληκτων δήμων και την επίλυση αυτών
  • την εξεύρεση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τηνχρηματοδότηση των αναγκών των δήμων σε κατασκευές υποδομών και αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος
  • τη διάθεση οχημάτων στους συμβαλλόμενους δήμους με τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν οχήματα σε όλους από την ΚΕΔΕ, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποτύπωσης των δύσβατων δασικών περιοχών της εδαφικής τους περιφέρειας.

Οι συμβαλλόμενοι δήμοι αναλαμβάνουν:

  • τη συλλογή και κατηγοριοποίηση, αναλόγως της κρισιμότητας τους, τωνσχετικών θεμάτων, στα οποία μπορεί να συμβάλλει η ΚΕΔΕ για την επίλυση τους
  • τη σύνταξη προτάσεων προς τα υπουργεία για την αντιμετώπιση τωνθεμάτων
  • κάθε άλλη δράση που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων τηςπαρούσας.

Την υλοποίηση και των συντονισμό των παραπάνω αναλαμβάνει να συντονίσει τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και κάθε δήμου, ενώ πρόεδρος ορίζεται ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων για την καθαριότητα στα σχολεία.

Δ. Παπαστεργίου: Να βρεθούν άμεσα τα επιπλέον χρήματα για το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία

Το θέμα του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων απασχόλησε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία, η πανδημία συνεχίζεται και όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου καθημερινά υπάρχουν αιτήματα στην ΚΕΔΕ από τους δήμους, οι οποίοι πρέπει  να καταβάλλουν τεράστια ποσά για να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες, καθώς τα 85 εκ. ευρώ που διέθεσε και για φέτος το υπουργείο Εσωτερικών δεν επαρκούν.

«Η κατανομή έγινε σωστά από το υπουργείο αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν. Συνεπώς πρέπει επειγόντως να βρεθούν επιπλέον 20 εκ. ευρώ, για να καλυφθεί το κενό, γιατί υπάρχουν δήμοι που λένε πως δεν είναι δυνατό να πληρώσουν 300 χιλιάδες ευρώ για προσωπικό καθαριότητας. Δεν είναι και δουλειά μας να πληρώσουμε το προσωπικό αυτό.

Αυτό που ζητώ και τώρα από το υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίσουμε την καλή κουβέντα που κάνουμε και να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ήδη επιβαρυμένοι προϋπολογισμοί των δήμων για καλυφθεί το κενό. Αλλιώς είμαι σίγουρος πως θα έρθει η 13η Σεπτεμβρίου και θα υπάρχουν κενά, θα υπάρχουν γκρίνιες», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Να στηριχτούν οι δομές φιλοξενίας παιδιών των Δήμων 

Για το θέμα των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά να διασφαλιστεί άμεσα επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί  το σύνολο των λειτουργικών δαπανών  των δημοτικών ΚΔΑΠ, βρεφικών και παιδικών σταθμών.

.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου λίγο ως πολύ η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι, καθώς δίνονται τα ίδια χρήματα ενώ είναι αθρόα η εισαγωγή πολλών επιπλέον θέσεων στο σύστημα σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ακόμη ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση να δοθεί μικρή παράταση ενεργοποίησης των voucher στα ΚΔΑΠ και τα υπόλοιπα να ανακατανεμηθούν για να μη χαθούν θέσεις.

Επισήμανε όμως ότι : «Θέλει όμως αγώνα για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα χρήματα που θα εισπράξουμε από τα vouchers και το κόστος που θα έχουμε στη λειτουργία των ΚΔΑΠ» σημείωσε  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων, ειδικά σε τέτοιες περιόδους δύσκολες για την κοινωνία και με τη δική μας υποχρέωση να γεμίσουμε τις κενές θέσεις  στα ΚΔΑΠ με παιδιά με πλήρη φάκελο, που δεν κατάφεραν να πάρουν voucher”.

Η ΚΕΔΕ ζητά ακόμη

-να καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε περιοχή για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ σε συνδυασμό με το δυναμικό των δομών.

– Να λάβουν voucher τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά των δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στις δομές.

Να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα «Αθλητισμός για Όλους». Αντίθετη η αυτοδιοίκηση στην κατάργηση του.

«Δεν έχουμε ενημέρωση ή απάντηση ή επίσημη δέσμευση για το θέμα της κατάργησης του προγράμματος» ανέφερε ο εισηγητής του θέματος και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου,  ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» του αρμόδιου υπουργού Λ. Αυγενάκη να σταματήσει, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση,  τη χρηματοδότηση των μαζικών αθλητικών δραστηριοτήτων επικαλούμενος τον ανασχεδιασμό του προγράμματος.

Ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την καθολική αντίδραση και διαφωνία της Αυτοδιοίκησης.

«Είμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν της έναρξη της αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώθηκε ότι ουσιαστικά πρέπει να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές δομές και να κατευθύνουμε τους πολίτες προς τους ιδιώτες, καθώς και 1.100 και πλέον καθηγητές φυσικής αγωγής στην ανεργία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του ζητά να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού και να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για την εφαρμογή του προγράμματος

Αξιολόγηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Κανένας Δήμος εκτός προγράμματος.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να τρέξουν περαιτέρω οι εγκρίσεις για εντάξεις έργων ιδιαίτερα για τους 55-60  δήμους που δεν έχουν εντάξει ακόμη έργο.

«Να μην αδικήσουμε κανέναν, να μην υπάρξουν δήμοι που έχουν φτάσει στο πλαφόν τους, έχουν εντάξει όλα τα έργα και να υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν εντάξει κανένα έργο» όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, με πλέον αντίστροφη φορά, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ικανοποίησης αιτημάτων.

ΕΕΤΑΑ: Πρόσληψη των πρώτων 15 μηχανικών

Επίσης κατά τη συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Μαραβέλιας και ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων ενημέρωσαν το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης  των πρώτων  15 μηχανικών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν την οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας της ΕΕΤΑΑ που θα παράσχει τεχνική βοήθεια σε δήμους για την υλοποίηση των έργων τους.

Οι προσλήψεις των υπόλοιπων 50 μηχανικών θα ολοκληρωθούν μέσα στο εξάμηνο, ενώ η τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ θα στελεχωθεί και με αποσπάσεις  έμπειρων μηχανικών του δημοσίου.