Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3% επιβράδυνε στην ΕΕ

Σημαντική αποκλιμάκωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν από τον Αύγουστο με ρυθμό 1,9%, τον υψηλότερος στην Ευρωζώνη (ακολουθεί η Ιταλία με 1,7% και η Αυστρία με 1%)

Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% ετησίως από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε λιγότερο στο 4,5%. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 2 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2021).

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Για τον υποκείμενο πληθωρισμό, ήταν η χαμηλότερη μέτρηση εδώ και ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει περισσότερο στο δομικό μέρος του ΔΤΚ, που θεωρεί ότι παρέχει καλύτερες ενδείξεις για την πορεία των τιμών.

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% επιβράδυνε στην ΕΕ

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα στοιχεία παρέχουν την πλέον σαφή ένδειξη ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών κινείται σταθερά πτωτικά, ειδικά στο κρίσιμο σχετικά με τη νομισματική πολιτική δομικό μέρος, έπειτα από κάποιες αυξητικές τάσεις που έδειξε το καλοκαίρι.

Ωστόσο, και με τα δύο μέτρα (γενικό και δομικό) να παραμένουν υπερδιπλάσια του στόχου της ΕΚΤ (στο 2%) οι αγορές περιμένουν αυτό που η ευρωτράπεζα περιέγραψε ως μία εκτεταμένη περίοδο αυξημένου κόστους δανεισμού.

Κατά τα άλλα, στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, η κατηγορία τρόφιμα/καπνός/αλκοόλ αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης με 8,8%, αν και επιβραδύνοντας σημαντικά από το 9,7% του Αυγούστου.

Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρουσίασε και ο κλάδος των υπηρεσιών, που είδε το ρυθμό αύξησης των τιμών του στο 4,7% ετησίως από το 5,5% του Αυγούστου.

Στα μη ενεργειακά αγαθά ο ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,2% από το 4,7% και το κόστος της ενέργειας ήταν μειωμένο κατά 4,7% μετά τη μείωση κατά 3,3% του Αυγούστου.

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% επιβράδυνε στην ΕΕ

Σε επίπεδο χωρών, η χαμηλότερη μέτρηση εντοπίστηκε στην Ολλανδία όπου οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό 0,3% ετησίως, στο Βέλγιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,7% ετησίως και ακολούθησε η Ελλάδα, με το 2,4% όπως προαναφέρθηκε.

Αντίθετα, η υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού ήταν στη Σλοβακία όπου κινήθηκε με ρυθμό 8,9%,  με την Κροατία να ακολουθεί με 7,3% και τη Σλοβενία με 7,1%.

ΠΗΓΗ capital.gr