Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Στο ΕΣΠΑ η ανάπτυξη δικτύου – Η Δυτική Ελλάδα αποκτά φυσικό άεριο

Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην εποχή του φυσικού αερίου έρχεται η Δυτική Ελλάδα, καθώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 21.327.723,11 ευρώ, αφορά στην κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος) της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας. Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή χωροθέτησης των δεξαμενών στην πόλη, ενώ για τις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών.

Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το φυσικό αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή. Επίσης, το έργο θα τύχει Αρχαιολογικής επίβλεψης σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι το 2023 και αυτές θα ξεκινήσουν εντός του 2021.

Το ιστορικό

Σημειώνεται ότι η επίτευξη διασύνδεσης των τριών μεγάλων πόλεων με τοπικά δίκτυα αερίου, υπήρξε μία από τις πρώτες και μεγάλες προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής καθώς το έργο είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, χωρίς όμως να υπάρχει η απαιτούμενη ωριμότητα υλοποίησης.

Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων, ζητώντας έγγραφες και ρητές διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΔΑ και τη ΔΕΣΦΑ για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου εντός των απαιτούμενων προθεσμιών, ενώ επιπλέον ζήτησε τη σημαντική αύξηση των οικιακών χρηστών προκειμένου, όπως είχε τονίσει, «να γίνει τουλάχιστον μία αρχή, ώστε να μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο στην περιοχή μας μέσω των τοπικών δικτύων ενώ ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με αγωγό φυσικού αερίου, σε όλα τα σημεία».

Τον Φεβρουάριο του 2020 η ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι αποδέχεται το αίτημα διεύρυνσης του επενδυτικού προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα, όπως της είχε ζητηθεί, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των οικιακών συνδέσεων, η οποία κυμαίνεται από 50% έως και 400% για τις τρεις πόλεις.

Οι συνδέσεις

Αναλυτικότερα, για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών (αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος) καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών, για την πόλη του Αγρινίου η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών (αντί για 724) καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών και για την πόλη του Πύργου η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών (αντί για 347) καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών. Έτσι, συνολικά πλέον, οι χρήστες που θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης είναι 9.662 αντί για 5.302 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2020, η ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης, που για πρώτη φορά προβλέπει την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που είχαν ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμης, με την ίδια την εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι επανήλθε στο προσκήνιο και μετατρέποντας σε πράξη την μεγαλύτερη διεκδίκηση της περιοχής για σύνδεση όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο μέσω αγωγού, καθιστώντας έτσι και το έργο των τοπικών δικτύων ως μία σημαντική «κληρονομιά» για το μεγάλο έργο του αγωγού.

Η Δυτική Ελλάδα μέρος των εθνικών δικτύων

«Με μεθοδικότητα, δουλειά, αλλά και όραμα που δεν μένει στα λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξεις, δρομολογούμε την εποχή του φυσικού αερίου για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία υστέρησε πολύ και για πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Τους επόμενους μήνες, οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν πραγματικά έργα και μία νέα εποχή να ξεκινάει.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, πετύχαμε πολλά. Αλλά δεν σταματάμε ούτε εδώ. Εργαζόμαστε διαρκώς ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει μέρος όλων των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος πολλών ετών» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία της υπογραφής ένταξης του έργου των τοπικών δικτύων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

πηγη